EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 16. – 22. rujna

Europski tjedan mobilnosti (ETM) održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Ovogodišnja jubilarna 20. manifestacija održava se pod sloganom „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost“ („Safe and Healthy with Sustainable Mobility!“). Ovaj slogan odabran je s ciljem odavanja počasti svim teškoćama koje su Europljani i Europljanke, kao i ostatak svjetske populacije, osjetili tijekom trajanja pandemije COVID-19, no isto tako ukazuje na potrebu i mogućnost promjene u vremenu oporavka nakon ove velike zdravstvene krize.

Ova se manifestacija sastoji od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su, primjerice, uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza, biciklističke infrastrukture i uvođenje sustava javnih bicikala, te Dana bez automobila koji se tradicionalno održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti. Europski tjedan mobilnosti savršena je prilika za isprobavanje novih oblika čiste mobilnosti, upoznavanje s mogućnostima rješavanja trenutnih prometnih izazova, ali i napretka prema održivijoj mobilnosti za gradove diljem Europe.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci obilježavat će Europski tjedan mobilnosti prigodnim štandom od 8 – 14h sati na Trgu J. J. Strossmayera, a građane želimo potaknuti i inicirati da iskoriste ovu idealnu priliku i promijene svoj svakodnevni način putovanja po gradu i odluče učiniti veliki korak prema poboljšanju kakvoće zraka i unaprjeđenju svoga zdravlja ostavljanjem automobila kod kuće