Centar Zagreba danas bez automobila, održava se i tradicionalna vožnja biciklima Zagrebačka žbica

Na Europski dan bez automobila, uže središte Zagreba u srijedu će biti zatvoreno za motorna vozila.

Zagrebačka policija izvijestila je da će promet u užem središtu Zagreba biti zabranjen od 8 do 20 sati. Zonom zabrane, dodali su, uz hitnu pomoć, vatrogasce, policiju i vozila pod pratnjom, moći prometovati komunalna i vozila javnog prijevoza, taksi te vozila osoba s invaliditetom.

Vozačima se savjetuje da koriste javni prijevoz ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar grada Zagreba, a vozačima dostavnih vozila da dostavu u centru grada obave do 7 sati.

Sudionike u prometu policija je pozvala i da poštuju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju te da postupaju u skladu s uputama policijskih službenika i redarske službe.

Grad Zagreb izvijestio je da će Dan bez automobila u okviru Europskog tjedna mobilnosti obilježiti 21. Zagrebačkom žbicom, tradicionalnom vožnjom biciklima, kojoj će se ove godine pridružiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Žbica počinje u 18 sati na Zrinjevcu i vozit će se na sedam kilometara dugoj trasi po užem gradskom središtu, promičući svakodnevno kretanje biciklom i stavljajući naglasak na bicikl kao ekološki prihvatljivo vozilo, izvijestio je Grad Zagreb, koji Zagrebačku žbicu organizira s udrugom Moj bicikl, Biciklističkim klubom Opušteno i Pedicab Zagreb

Izvor: metro-portal.hr, Foto: pixabay.hr