Kadeti Streljačkog kluba Križevci 1252 stvaraju povijest

Dana 26. rujna  2021. godine,  u Solinu, održano je Prvenstvo Hrvatske, ISSF program zračno oružje za kadetsku kategoriju.

Izuzetna predanost i svakodnevni naporni treninzi križevačkih mladih strijelaca donijeli su još jedan veliki uspjeh za njih i za klub. A da bi to postigli bilo je potrebno pucati bolje nego ikad. Nije ih omeo dug put do Solina niti loš san na tuđem krevetu. Dječaci su pod velikim pritiskom u „kraljevskoj“ ISSF disciplini za kadete uspjeli pronaći koncentraciju i mirnoću i svi su postavili svoje nove osobne rekorde!

Karlo Sačarić i Marko Pofuk su uz to svojim rezultatima dobili zvanje Nacionalni majstor strijelac, što je najviše zvanje koje se može osvojiti na nacionalnim natjecanjima.

Jutro je krenulo s natjecanjem u gađanju zračnim pištoljem. Ovo je bilo prvi puta u povijesti da križevački klub ima kadetsku ekipu na pištolju. I što naprave ovi mladi strijelci? Odmah osvoje ekipno medalju! Tko zna kako bi bilo da je sa njima bio i najbolji klupski pištoljaš Gabrijel Poljanek koji je trebao ostati u samoizolaciji. Zbog toga je „uletio“ Karlo, koji trenira pušku, ali je za ekipu odlučio uzeti pištolj u ruke pa što bude. 

I bilo je više nego odlično, u klub je prvi put ušao pehar za natjecanje na pištolju. Da bi se to dogodilo Mario Mrvčić-Žumbar je preuzeo na sebe veliku odgovornost koju je pokazao ozbiljnošću na streljačkoj liniji. Ne da je puknuo odlično, nego je puknuo 30-tak krugova više nego inače i osvojio ulazak u finale 8 najboljih. Ipak su to mladi strijelci od 10-15 godina i takav veliki pritisak ne bi podnijela većina odraslih, tako je i Mario već bio psihički istrošen i nije uspio pronaći mirnoću za još bolji rezultat u finalu. Nije niti trebao jer je i ovo fantastično. Osvojio je ukupno 8. mjesto u državi. A ekipa je osvojila brončanu medalju s Ivanom Smetiškom koji ima tek 10 godina i ovo mu je prvi nastup.

U podne se nastavilo s istim pobjedničkim motivima križevačkih strijelaca i u disciplini s puškom. Prvi je pucao Filip Črnec, najmlađi u ekipi koji ima isto tek 10 godina i odmah otvorio natjecanje sa svojim rekordom od 184,1 kruga što je ukupno 6. mjesto za mlađe kadete. U sljedećoj grupi pucao je Marko Pofuk i opet osobni rekord. Sa 198,2 kruga je osvojio finale 8 najboljih sa ukupnim 7. mjestom. U zadnjoj grupi puca Karlo Sačarić, obara svoj osobni rekord i osvaja ukupno 3. mjesto u kvalifikacijama i ulazi u finale. Križevački klub je jedini koji je imao dva natjecatelja u finalu. U finalu je bilo napeto, mijenjale su se pozicije kako su pucali i u konačnom poretku je Marko osvojio odlično 7. mjesto, a Karlo 5. mjesto. A kao ekipa su osvojili srebrnu medalju!

    Kadetska ekipa S.K. “Križevci 1252” – puška (Karlo Sačarić, Marko Pofuk i Filip Črnec) sa 583,1 krugom osvojila  je  2. mjesto.

    Pojedinačno, kadeti, kvalifikacije:

3.   KARLO    SAČARIĆ            200,8  krugova,    

7.   MARKO   POFUK            198,2  kruga i

30. FILIP       ČRNEC            184,1 krug.

Nakon odrađenog finala, Karlo Sačarić zauzeo je 5. mjesto sa ostvarenih 177,9 krugova, a Marko Pofuk 7. mjesto sa ostvarenih 136,1 krugom.

U kategoriji mlađih kadeta, 6. mjesto Filip Črnec sa rezultatom od 184,1 krugova. 

Po prvi puta na Prvenstvu Hrvatske nastupila je i kadetska ekipa u gađanju zračnim pištoljem (Mario Mrvčić-Žumbar, Karlo Sačarić i Ivan Smetiško) koja je sa 459 krugom osvojila  je  3.  mjesto.

    Pojedinačno, kadeti, kvalifikacije:

7.   MARIO MRVČIĆ-ŽUMBAR    169 krugova,    

9.   KARLO  SAČARIĆ        162 kruga i

19. IVAN  SMETIŠKO        128 krugova.

Nakon odrađenog finala, Mario Mrvčić-Žumbar zauzeo je 8. mjesto sa ostvarenih 88,5 krugova.