Zdrav kao drijen – ljekovitost drijena

Kod nas svatko zna da je drijen vrlo ljekovita biljka zbog uzrečice „Zdrav kao drijen!“, ali ova je biljka puno više od toga.

Osim što su plodovi jestivi, medonosna je i dekorativna biljka, vrlo tvrdog drveta otpornog na bolesti i štetnike. Zbog toga postoji i uzrečica „Tvrd kao drijen!“, a drvo se koristilo za izradu bodeža, kopalja, štapova, raznih alata i dr. Znanstveni naziv također upućuje na tvrdoću jer latinska riječ za rod „cornu“ znači rog. Riječ „mas“ koja označava vrstu znači muški.

Pripravci od drenjina najpoznatiji su kao prirodno sredstvo koje pomaže kod bolesti grla, bubrega, slabokrvnosti, proljeva, groznice, rana, hemoroida, menstrualnih bolova, povišenog šećera, viška vode u organizmu i oslabljenog imuniteta. Drenjine se najčešće koriste kao lijek protiv dugotrajnog proljeva jer zahvaljujući taninu, povoljno utječu na bolji rad i pokretljivost crijeva, kao i oporavak i zacjeljivanje u slučaju infekcije.

Redovito konzumiranje poboljšava rad jetre i bubrega. Sok od drenjina odličan je za oporavak dehidriranog organizma i za tretman anemije i malokrvnosti. Koristan je za detoksikaciju, izbacivanje viška vode, kod bolesti crijeva, snižavanja temperature, proljeva i povraćanja te jačanje imuniteta.

Čaj od drenjina pomaže kod groznice, bolesti grla, slabokrvnosti, slabog imuniteta i čišćenja organizma. Tinktura pomaže kod grlobolje, slabokrvnosti, bolesti bubrega, proljeva, hemoroida i dijabetesa. Oblozi su korisni za brže zacjeljivanje rana, kod ekcema, osipa i infekcija kože. Kora se koristi protiv temperature i krvarenja. Blagi čaj od sušenih cvjetova koristi se u liječenju dječjih proljeva i drugih poremećaja probave s proljevom. Listovi se mogu koristiti u istu svrhu kao kora i plodovi.

Kada drenjine potpuno sazriju i omekšaju, postanu tamno crvene i same otpadaju, mogu se jesti kao svježe voće. Od drenjina se može praviti pekmez, marmelada, kompot, sok, deserti, vino, rakija i niz drugih pripravaka.

Agroportal