ANTARKTIKA, VIJETNAM I KAMBODŽA, KENIJA I TANZANIJA, TAJLAND- PROMOCIJA KNJIGE „TI (PUSTO)LOVIŠ“ LEE BIJAČ- 43 ZEMLJE, 7 KONTINENATA

U srijedu, u večernjim satima, promocijom u prostoriji Stručno-znanstvenog odjela knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ u Koprivnici, publici je predstavljena i u svijet puštena putopisna knjiga „Ti (pusto)loviš“ autorice Lee Bijač, 26-godišnje Koprivničanke u završnoj fazi studija Komunikologije, medija i novinarstva na Sveučilištu Sjever.

„Ti (pusto)loviš“ sadrži detaljne opise i fotografije različitih dimenzija i formata Leinih i tatinih četiriju velika putovanja. Tako su u knjizi svoje mjesto pronašli Antarktika, Vijetnam i Kambodža, Kenija i Tanzanija te Tajland.

Cijelim događanjem vrsno je moderirala Lidija Dujić, a u programu su sudjelovali i Darko Pernjak kao predsjednik Podravsko-prigorskog ogranka DHK-a, Enerika Bijač kao urednica knjige, Lada Žigo Španić kao recenzentica, Zoran Bijač kao spiritus movens svih njihovih putovanja i većinski autor fotografija, kao i sama autorica koja je čitala odabrane ulomke. Lidija Dujić pročitala je također i tekst koji je sročio Mario Periša, stručnjak u području fotografije, a iz kojeg izdvajamo: „U ovom „tiskanom dokumentarcu“ režiranom od autora Lee i Zorana, imamo izbalansiran odnos dvije metode i potrebe, koje doživljavamo čitajući i vizualizirajući tekst te gledajući i interpretirajući fotografske slike; zato naslov i jest „Ti (pusto)loviš“, jer čitajući tekst i sliku ovo postaje pustolovina recipijenta“.

Kako Lea navodi, prvi je putopis, onaj o Keniji i Tanzaniji, napisala na studiju Novinarstva, a kako su uslijedila i daljnja putovanja, fotografije i tekstovi, knjiga se s vremenom počela nametati kao jedini ispravan slijed događanja. Tako danas, nakon višegodišnjeg rada, svoju prvu knjigu ponosno drži u rukama. 

„Upravo je tata taj koji me, usuđujem se reći, „navukao“ na putovanja; on je s dalekim destinacijama počeo prateći našu nogometnu reprezentaciju još, sad već davne 2002. godine, a ubrzo nakon toga, s nepunih 11, i ja sam prvi puta poletjela avionom – na Gran Canariju u sastavu Kanarskih otoka. Danas, nakon 15 godina putovanja, „prikupila“ sam štambilje 43 svjetske države na svih sedam kontinenata, uključujući i već spomenutu i u knjizi opisanu Antarktiku“, kazuje nam Lea i zahvaljuje svima koji je prate na njezinom putu, a prvenstveno roditeljima i zaručniku Luki, koji je i sam u završnim pripremama objavljivanja svoje prve knjige poezije. 

„Ti (pusto)loviš“ završava riječima, odnosno, paratekstualnom porukom: „Ostanite još časak. Nisam vam sve rekla…“ čime zaključujemo kako je ova knjiga mlade autorice tek prva u nizu od mnogih.