Profesorica Željka Mesić održala radionica za vinogradare i vinare u Društveno kulturnom centru u Sv. Petru Orehovcu

Vinogradari i vinari Potkalničkog prigorja okupili su se jučer u Društveno kulturnom centru u Svetom Petru Orehovcu na radionici profesorice Željke Mesić iz Zavoda za marketing u poljoprivredi na Agronomskome fakultetu u Zagrebu.

Tema radionice bila su svjetska tržišta vina, kojom su vinogradari dobili prozor u svijet regionalnog i međunarodnog vinogradarstva i vinarstva. Okupljeni su saznali koji su to najveći svjetski potrošači i proizvođači vina, ali i kako je pandemija Covida-19 djelovala na cjelokupni sektor. Na susretu su razmatrani novi trendovi u potražnji, izvozu, ali i stanje tržišta vina u našoj zemlji. Naši su vinari dobili i upitnik u kojem su odgovarali na pitanja kakva je njihova prodaja vina u posljednje tri godine, planiraju li povećati proizvodnju, kojim kanalima prodaju vina, ali i koji su im najveći problemi u poslovanju. Profesorica je na taj način potaknula razmatranje i konstruktivnu raspravu, u kojoj su vinogradari iznjedrili zaključke kako poboljšati proizvodnju i prodaju vina u Potkalničkome prigorju. Svi su se složili kako je potreba za ulaganjem u tehnologiju neophodna, a zatim, kako je potrebno i udruživanje u zadruge radi lakšeg nastupa na tržištu. Uz konstantne edukacije, u digitalnoj eri, brendiranje i dobar marketing također su ključni za uspjeh. 

Radionica „Svjetska tržišta vina“ je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Udruga vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, Općina Sveti Petar Orehovec, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Likovna udruga Prigorje Art. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec. 

Ova radionica, kao i sve ostale radionice u angažmanu Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, koje će se održati u sklopu ciklusa radionica „Nove vještine za dugu tradiciju“, u potpunosti su besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost. 

Svrha radionica je poticanje proizvodnje grožđa i vina, promicanje vinske kulture i poboljšanje kvalitete nasada pod vinovom lozom, te povezano s tim, podizanje kvalitete vina na višu razinu, kako na području Općine Sveti Petar Orehovec, tako i na području Potkalničkog prigorja.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.