Znate li što se točno slavi na Veliku subotu?

Velika subota slavi se u dan prije Uskrsa te zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje. Taj dan predstavlja spomen na Isusov počinak u grobu, a završava vazmenim bdjenjem koje uvodi vjernike u nedjelju Kristova Uskrsa, najveći kršćanski blagdan.

Velika subota dan je velike tišine i sabranosti, a protječe bez liturgije te nema ni mise ni pričešćivanja. Dozvoljena su samo manja liturgijska slavlja za katekumene te sakramenti pomirenja i bolesničkog pomazanja te popudbina umirućima.

Vrata crkve su otvorena kako bi se vjernici mogli pomoliti u tišini i prisjetiti Kristove muke i žrtve, a u nekim župama obnovljen je običaj čuvara Kristova groba. Također, kuhaju se i ukrašavaju jaja koja se zajedno sa šunkom, sirnicom (pincom), kruhom i sl. na Uskrs nose u košari na blagoslov.

Na Veliku subotu blagoslivljaju se uskrsne svijeće ili vatra koja se zapali pored crkve. Nakon toga vjernici kućama nose plamen pazeći da se ne ugasi. Nekada davno vjerovalo se da to obitelji donosi nesreću tijekom cijele godine.

izvor: net.hr, Foto: pixabay.com