Mali savjeti za dobar roštilj
Odlučite li se na roštilj baciti odrezak ili neko drugo meso, isprobajte ove recepte za marinade.
Marinada za odrezak:
4 jušne žlice senfa
3 češnja češnjaka, protisnuta
Sok i kora 1 neprskanog limuna
Prstohvat mljevene crvene paprike
2 grančice ružmarina, usitnjeni listovi/iglice
Pomiješajte sve sastojke, premažite smjesom 2 steaka (pojedinačne težine cca 1,1kg) i ostavite u hladnjaku do 2 sata. Nakon toga je meso spremno za roštilj!
Marinada za piletinu:
6 neprskanih limuna
0,5 šalice maslinovog ulja
4 češnja češnjaka, protisnuta
Sol i svježe mljeveni papar
Stavite sve sastojke u vrećicu sa zatvaračem i dodajte im do 6 bataka. Dobro prekrijte meso marinadom i ostavite u frižider od 1 do 6 sati.
Marinada za janjetinu:
Šaka sušenog origana
Šalica maslinovog ulja
8 usitnjenih češanja češnjaka
Sok i korica 2 neprskana limuna
5 jušnih žlica senfa
Pomiješajte sve sastojke, količina bi trebala biti dovoljna za 1 otkošteni janjeći but. Meso dobro namočite u marinadu i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite u hladnjaku 1 sat. Za maksimalno dobar okus, marinirajte preko noći.
Za koje god meso se odlučili peći na roštilju, dobro je kada ga skinete s rešetke, da neko vrijeme odmori. Ostavite ga sa strane neko vrijeme, nekih 10-15 minuta, prekrivenog folijom. Na taj način ćete sačuvati njegove sokove, bit će sočnije, mekše i bogatije okusima.
Foto: pixabay