Studenti i zaposlenici Veleučilišta u zajedničkoj berbi grožđa

Berba grožđa u  rasadniku Veleučilišta u Križevcima redovita je posljednja studentska stručna praksa u akademskoj godini. Izravno sudjelujući u svim zahvatima u vinogradu, od ranog proljeća pa do berbe, studenti mogu naučiti što sve zahtijeva jedan stručno vođen vinograd. Ove godine berba je zbog vremenskih uvjeta kasnila otprilike dva tjedna te je obavljena tek 28.09.2023. Vremenske (ne)prilike su, osim do kasnije berbe, dovele i do nešto lošijih parametara u pogledu koncentracije šećera i kiselina, ali ništa značajno što bi narušilo kvalitetu plodova našeg Kleščeca, autohtone sorte kalničkog vinogorja.

Kako prošle, tako ni ove godine studenti nisu sami brali grožđe. Na berbu su pozvani svi zaposlenici Učilišta i možemo reći da je samo mali broj bio spriječen doći. Uz druženje, glazbu, hranu (i samo malo pića) te pod budnim okom višeg predavača iz područja vinogradarstva i vinarstva, Dragutina Kamenjaka i asistentice Ive Šikač, grožđe je pobrano.