Nastavlja se divljanje u ulici Ljudevita Vukotinovića

Da se uništavanju križevačkog javnog prostora ne nazire kraj, dokazuje to još jedan slučaj vandalizma. Na meti nepoznatih vandala, prije nekoliko dana, ponovo se tako našla ulica Ljudevita Vukotinovića.

Ovoga puta grafit s “U” – nije bilo ispisano na zidovima privatnih kuća i ograda već na pločniku po kojemu hodaju mnogi pješaci, većinom djeca i mladi. Veliki fašistički grafit pored simbola, sadrži i riječ “Žuža” te broj “33”. Autor(i) grafita slučajno ili ne, ostavio je i možda važne podatke koji bi mogli koristiti policiji u eventualnoj istrazi toga kaznenog djela.

Grad Križevci do sada su već nekoliko puta reagirali javnim apelima kojima se građane pozivalo da ne oštećuju gradsku imovinu. Očito gradski apeli, kako pokazuje ovaj ponovljeni slučaj vandalizma, ipak se nisu pokazali kao uspješno rješenje.

Mišljenje da Grad Križevci treba poduzeti ozbiljnije mjere zaštite javnog prostora od napada vandala, izražavaju i pojedini stanovnici Križevaca. – Ja ne živim u ulici Ljudevita Vukotinovića, ali kroz nju često prolazim. Volim šetnje tim dijelom grada, posebno kroz zelenilo u parku blizi osnovne i srednje škole. Ovo što se događa u Vukotinovićevoj ulici, to je i više nego strašno i velika sramota. Ja sam bivši profesor i ovi fašistički grafiti kod mene izazivaju razočaranje i žalost. To je vrijeđanje i ponižavanje ovoga grada i svih normalnih i poštenih ljudi. Prošle godine su tu stajale ustaške parole, prije par dana ustaški simboli po zidovima, a sad opet ovaj užas na pločniku. To treba sve ukloniti i očistiti, ne smije se to pisati. Bivši sam prosvjetni radnik i znam dobro kako to štetno utječe na djecu osnovnih i srednjih škola. To je pogubno i vjerujem da i iza ovih grafita stoje mlade osobe zadojene mržnjom, a prije svega neznanjem. Kakve su društvene vrijednosti i kakav odgoj i obrazovanje dobivaju mladi, to me sve previše i ne čudi. Iako znam da odgoj kreće iz obiteljskog doma. Nadam se da će Grad Križevci, križevačka policija, umjesto javnih apela, krenuti s drugim mjerama. Možda da se postavi video nadzor i tako spriječe ove ružne scene koje jako štete ugledu Križevaca i suživotu svih njegovih građana. – reko je Zvonimir, bivši zagrebački profesor i jedan od starijih križevačkih stanovnika. (zv)