Ljetna rezidba breskve i nektarine
Rezidba u zeleno (ljetna) je redovna tehnološka mjera koja utječe na pravilno
formiranje uzgojnog oblika, na kvalitetu rodnih grana za sljedeću godinu i na krupnoću i kvalitetu plodova, osobito onih kasnijeg vremena dozrijevanja.
Voćari nakon berbe breskve i nektarine ranijeg sazrijevanja, ali i sorata kasnijeg sazrijevanja ulaze u
voćnjake sa škarama kako bi obavili rezidbu u zeleno. Rezidba u zeleno (ljetna) je redovna tehnološka
mjera koja utječe na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitetu rodnih grana za sljedeću godinu i
na krupnoću i kvalitetu plodova, osobito onih kasnijeg vremena dozrijevanja.
Obavlja se u razdoblju vegetacije, nakon završetka aktivnog rasta. Rana rezidba može izazvati produženi i
naknadni vegetativni rast i slabo sazrijevanje i odrvenjavanje mladica, a kasna rezidba nedovoljan i
nepovoljan učinak. Ona obuhvaća isključivo mladice, a odrvenjeli izboji i grane režu se u vrijeme
mirovanja vegetacije.
Ljetnom rezidbom uklanjaju se:
• Vodopije koje ne služe za formiranje kosturnih grana;
• Bujne konkurentske mladice u cilju zaustavljanja njihova rasta;
• Postrane grane se skraćuju radi snažnijeg rasta i boljeg sazrijevanja mladica za iduću godinu.
Iskustvo govori kako je kod brojnih sorti breskve i nektarine zimska rezidba postala dopunska rezidbi u
zeleno (ljetnoj) rezidbi. Osim kod breskve i nektarine rezidba u zeleno pokazala je dobre rezultate i
kod bajama, marelice i trešnje.