Stracciatella – ukusne gris kocke u samo nekoliko koraka
Odličan blagdanski kolač
Potrebno:
• 8 dl mlijeka
• 2 žumanjka
• 2 dl pšeničnog grisa
• 8-10 žlica šećera (ovisi kako slatko volite)
• 1 vanilin šećer
• 2 žlice kiselog vrhnja
• 15 dag margarina ili maslaca
Za stracciatella kremu:
• 1/2 l vrhnja za šlag
• 2 rebra čokolade za kuhanje
• 3 žlice kiselog vrhnja
• 1 vrećica želatine fix
I još: Malo pakiranje keksa pettit beure
Priprema:
- Miksati žumanjke sa šećerom, postepeno dodavati količinu od 3 dl mlijeka koje ste
prethodno odvojili od ukupne količine od 8dl i gris. - Ostatak mlijeka pustiti da zavrije pa u njega ukuhati smjesu od žumanjaka i grisa.
Miješajući kuhati 5-7 minuta dok se krema ne zgusne. U još mlačnu kremu dodati kiselo vrhnje a
kada se ohladi dodati izrađen margarin. - Za stracciatella kremu miksati vrhnje za šlag, dodati 3 žlice šećera u prahu pa kada se
zgusne dodati želatinu i kiselo vrhnje. Na kraju ručno umiješati naribanu čokoladu. - U lim srednje veličine složiti kekse kratko namočene u hladno mlijeko, preko keksa
rasporediti žutu kremu a povrh nje i stracciatella kremu. - Dobro rashladiti i poslužiti uz čokoladni preljev.