Avokado je voće koje nam daje stotinu mogućnosti
Kao egzotično voće nije načešće na našim policama, pa mnogi niti ne znaju kako se
jede avokado. Avokado treba znati dobro očistiti, ali i znati uz što ga pripremiti.
Kako se jede avokado?
Avokado se jede sirov. Kada ga kupujete uzimajte zrele plodove jer će se lakše
pripremiti i više su iskoristivi. Ovo je najlakši način čišćenja i pripremanja avokada:
- Dobro operite voćku kako biste isprali sve pesticide i nečistoće
- Odrežite mali dio vrha avokada
- Pridržavajte ga jednom rukom sa gornje strane, drugom rukom ga po dužini prerežite na pola.
Krenite s uže strane. - Košticu možete izvaditi uz pomoć žlice – izdubite ju iz mesnatog ploda
- Zarežite jedan dio kore nožem i ogulite plod – za ovo vam vjerojatno neće
trebati nož s obzirom na to da se lagano guli rukom - Narežite ga na kriške
- Po potrebi ga poprskajte limunovim sokom kako ne bi potamnio
- Koristite samo žute dijelove
Spremanje i čuvanje avokada
Avokado se kao i banane bere dok je plod još mlad, tvrd i svjetle kore. Kada kupujete
avokado pripazite da plod nije previše mekan, to bi moglo značiti da je previše zreo i
tada neće biti jednako dobar za korištenje. Osim po mekoći, prezrelost možete
otkriti tako da sklonite peteljku i ako je ispod njega plod taman i braonkast, znači da
je prezreo i nećete ga moći koristiti nakon otvaranja. Najbolje bi bilo kupiti avokado
dok je tamno zelene boje i djelomično mekan, jer to znači da je dovoljno zreo.
Kao što je stvar i s ostalim tropskim voćem, ako ga kupite nezrelog, ostavite ga u
papirnatoj vrečici i pustite da sazri na sobnoj temperaturi. Trebat će mu oko
dva dana, svakodnevno provjeravajte mekoću. Ako želite da ubrzano sazri, u vrečicu
dodajte zrelu jabuku ili bananu. One će oslobađati prirodni biljni hormon etilen i
utjecati na sazrijevanje avokada.
Zrele plodove držite u frižideru. Avokado je najbolje iskoristiti odmah, ali ako
iskoristite samo pola avokada, nemojte vaditi košticu iz druge polovice. Poprskajte tu
polovicu limunovim sokom i obložite plastičnom folijom
Avokado kao lijek
Avokado je pun nutrititivnih vrijednosti jer je bogat nezasićenim masnim
kiselinama, kalorijama, željezom, bakrom, fosforom i magnezijem. Osim toga, izvor je
vlakana i bogat vitaminima A, C i E, ali i kalcijem i kalijem.
Avokado je dobar za:
• pomlađivanje kože
• poboljšavanje rada srca
• za ispiranje usta i rješavanje neugodnog zadaha
• hidratiziranje kože i ublažavanje simptoma psorijaze
• reguliranje krvnog tlaka
• poboljšava vid
• smanjuje mogućnost bubrežnih kamenaca
• posebno pomaže trudnicama u jutarnjim mučninama ali i u boljem razvoju fetusa
Avokado je najbolje jesti sirov. Možete ga poprskati limunovim sokom, malo soli,
paprom ili maslinovim uljem. Može se koristiti kao namaz ili umak za razna druga jela
ili samo uz tost. Narezanog ga možete ubaciti u sendvič ili u salate. Odličan je za
izradu smoothija jer se super slaže s mlijekom i ostalim voćem i povrćem.