Križevčanka Jagoda – od rocka i disca do folklora

Jagoda Hrandek, članica KUD-a “Križevci”

Naša gošća je članica KUD-a “Križevci” Jagoda Hrandek koja je smisao provođenja slobodnog vremena odnedavno pronašla u folkloru.

“Jako volim plesati. Po svojim razmišljanjima nikada nisam bila posebno zainteresirana za tu vrstu glazbe i plesa. U mladosti sam puno plesala ali drugu vrstu plesa, rock, disco itd. U folkloru sam se našla prije godinu i pol. Nedostajalo mi je nešto, željela sam neku aktivnost, rekreaciju. U razgovoru s jednim poznanikom, gospodinom Kapovićem doznala sam za KUD “Križevci” i tako sam se zainteresirala za folklor” – kazala nam je Jagoda Hrandek koja je odlučila usavršiti svoje znanje iz folklora te se vratila sa Hrvatske škole folklora koju je polazila.

Godinu i pol je u KUD-u “Križevci” te ističe da je to zapravo nešto puno drugačije od njenih očekivanja.

“Moja očekivanja su ispunjena i više nego što sam mislila, a i uvidjela sam koliko je to zapravo teško. Taj korak izgleda jednostavno dok ga gledamo, no kad ga hoćeš izvesti potrebno je i znanja, iskustva, određenog stila. Vrlo je interesantno i zabavno.”

Jagoda je plesala “Križevačku četvorku” i stare “Splitske plesove”.

“Meni je ples nešto predivno, to je osnovno. Ali, naravno i putovanja koja uz to idu: bili smo u Brčkom, u Mađarskoj, stvarno divno.”

Nedavno je polazila Ljetnu školu hrvatskog folklora namijenjenu voditeljima i budućim voditeljima folklornih i tamburaških skupina, no otvorena je bila i za članove amaterskih folklornih ansambala. Polazeći školu folklora mogla je potvrditi znanje koje je stekla u KUD- u “Križevci” od stručnog voditelja Josipa Šatraka i ostalih iskusnih članova, ali i naučiti puno novih stilova.

“Mislim da sam u KUD-u u to malo vremena uspjela puno toga naučiti. Normalno da mi još jako puno toga fali, jer toga jako puno ima. Jako mi je drago da sam išla u školu folklora, mislim da sam puno naučila, ali tek sad znam da još puno i treba učiti. Glavni voditelj Hrvatske škole folklora je Andrija Ivančan, a ispred Matice iseljenika Hrvatske vodi je Snježana Jurišić. To je organizirano za našu dijasporu, iz cijelog svijeta su tu ljudi. Održavaju se predavanja, intenzivno se pleše što je stvarno predivno. Mogu reći da se u kratko vrijeme može puno toga naučiti, čak i oni koji nemaju puno znanja mogu puno toga usvojiti. Posebno su se obrađivala tradicijska glazbala da bi se na kraju to sve objedinilo i na završnom koncertu pokazalo što smo naučili i dalo jednu svečanu notu . Imali smo narodne plesove Turopolja, narodne plesove Hrvata u Vojvodini, plesove iz Slavonije, Bosanske Posavine, zatim plesove Hrvata u Mađarskoj, narodne plesove Bilogore i sjeverne Moslavine i druge.”

“Plesači uče tamo plesati, ali se obrađuju i nošnje iz pojedinih područja. Imali smo i predavanje o frizurama i naučili smo puno osnovnih stvari koje su bitne, koje su meni kao novoj u tome, ostale u mislima i kojih se bitno držati. Jako je bitno da mi kao folklorna skupina prenašamo tu tradicijsku kulturu mlađim generacijama. Tu je najbitnije ne iskrivljavati, nego dalje istinito to predavati. Moja očekivanja ovom školom folklora su svakako ostvarena. Mislila sam da sam malo prehrabro ušla u to, međutim u konačnici sam vrlo zadovoljna. Sretna sam što sam bila, naučila sam puno i rado bih to ponovila iduće godine. Tamo su bili i profesionalni plesači iz ansambla “Lado” koji plesove predivno izvode, pokušavamo ih slijediti i puno nam znači da možemo i od njih učiti” ispričala nam je Jagoda.

Stručni voditelj Kulturno-umjetničkog društva “Križevci” Josip Šatrak također ističe koliko je važno polaziti školu folklora i educirati se od strane stručnjaka. Pozvani su i mladi da se uključe u KUD “Križevci”, uče o tradiciji i šire je. (J.I./H.S.)