19. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2019“.

U vjeri i nadi uz zagovor svetog Marka

Udruga osoba s invaliditetom Križevci, na blagdan Sv. Marka Križevčanina,  7. rujna tradicionalno organizira susret osoba s invaliditetom. Ovogodišnji 19. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2019“, održan je u restoranu “”Vojarna”.

Susretu je prisustvovalo oko 200 osoba s invaliditetom (19 Udruga osoba s invaliditetom iz 16 gradova i 10 županija Hrvatske i Grad Zagreb), kao i osobe iz  političkog, kulturnog i vjerskog života.

Cilj susreta je:

Druženje osoba s invaliditetom sa osobama iz javnog, kulturnog i političkog života, kako bi im se pokazalo da je život sa invaliditetom vrijedan kao i svaki drugi, satkan od tuge i radosti, smijeha i suza i ljubavi – kao takav ne mora nam biti težnja za povratak na staro, već nadahnuće u izgradnji društva koje prihvaća sve različitosti;

Potaknuti javnost, tijela javnih vlasti, poslodavaca i stručne osobe na sve veću brigu za osnaživanje i uključivanje osoba s invaliditetom u društvene procese te podizanju svijesti javnosti, tijela vlasti, poslodavaca i stručne osobe o pitanjima koja se tiču osoba s invaliditetom (pristupačnost, participaciju, jednakost, zapošljavanje, odgoj i obrazovanje, socijalna zaštita, zdravstvo i druga područja svakodnevnog života). Ovi susreti osoba s invaliditetom imaju i duhovni sadržaj, kako bismo u liku i duhu sv. Marka Križevčanina tražili utjehu, nadu i novu snagu, a u molitvi da nam se udjeli milost da svoju vjeru dublje razumijemo i snagom Duha Svetoga u njoj živimo. Druženje osoba s invaliditetom sa osobama iz javnog, kulturnog i političkog života, kako bi im se pokazalo da je život sa invaliditetom vrijedan kao i svaki drugi, satkan od tuge i radosti, smijeha i suza i ljubavi – kao takav ne mora nam biti težnja za povratak na staro, već nadahnuće u izgradnji društva koje prihvaća sve različitosti;

Potaknuti javnost, tijela javnih vlasti, poslodavaca i stručne osobe na sve veću brigu za osnaživanje i uključivanje osoba s invaliditetom u društvene procese te podizanju svijesti javnosti, tijela vlasti, poslodavaca i stručne osobe o pitanjima koja se tiču osoba s invaliditetom (pristupačnost, participaciju, jednakost, zapošljavanje, odgoj i obrazovanje, socijalna zaštita, zdravstvo i druga područja svakodnevnog života, poručili su iz Udruge osoba s invaliditetom Križevci.

Susret osoba s invaliditetom otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović koji je pozdravio hodočasnike iz raznih udruga diljem Hrvatske, poželio im dobrodošlicu u gradu svetog Marka Križevčanina  te naglasio dobru suradnju s Udrugom osoba s invaliditetom Križevci i najavio donošenje Križevačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2019. do 2020. godine. U ime Koprivničko-križevačke županije lijepe želje uputila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti  Željka Koluder Vlahinja. Obratio se i Marko Gotovac, savjetnik za pravne poslove Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te Jozefina Kranjčec, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom kao i saborska zastupnica Ljubica Lukačić i saborski zastupnik i počasni član križevačke Udruge osoba s invaliditetom Branko Hrg. Naglasio je da su osobe s invaliditetom kroz svih 19 godina najvjerniji hodočasnici u Križevcima. 

Susretu je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Mario Martinčević.

Hodočasnici, osobe s invaliditetom prisustvovali su misnom slavlju na Strossmayerovom trgu, a zatim su nastavili druženje u restoranu Vojarna. (J.I.)