Predstavljene Večeri udaraljkaša 2019. u Glazbenoj školi “Alberta Štrige” u Križevcima

Danas je u Glazbenoj školi “Alberta Štrige” u Križevcima održana konferencija za medije povodom 9. izdanja Večeri udaraljkaša u Križevcima koje počinju u četvrtak,24.listopada, 2019.godine. Ovogodišnji program VUK-a predstavio je gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, ravnateljica Glazbene škole “Alberta Štrige” Branka Špoljar te sam organizator Večeri udaraljkaša Josip Konfic.

Na početku konferencije prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn koji je kazao kako su Večeri udaraljkaša vrlo značajna i sada već tradicionalna manifestacija u Križevcima:

„Ovo je već 9. godina kako se održavaju Večeri udaraljkaša te je to već preraslo u međunarodni festival u Križevcima. Tradicionalna manifestacija koju nastojimo etablirati i rad naše Glazbene škole u Križevcima postoji od 2011. Godine, kako su godine prolazile tako smo i rasli, a ovo je već 9. godina kako se održavaju Večeri udaraljkaša te je to već preraslo u međunarodni festival u Križevcima i drago mi je da ove godine radimo taj odmak prema glavnom gradu sa završnim koncertom i radionicama. Grad se voli ponositi svojim kulturnim vrednotama i bogatim tradicijama, a naravno tu su predstavnici Glazbene škole i učenici koji prenose dobar glas već desetljećima, a ovo je svakako doprinos tome. Naravno, pokazujemo i da ovdje imamo razne sekcije. Sada pričamo o večeri udaraljkaša, no volio bih spomenuti Međunarodni festival Sonus, uspjehe naših tamburaških orkestara te svih onih koji sudjeluju u raznim manifestacijama. Grad su ljudi i u tom smislu je ovaj događaj nama od velikog interesa“-izjavio je gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.

Ravnateljica Glazbene škole Branka Špoljar prisutnima je kazala kako udaraljkaški odjel ima već 15. godišnju tradiciju i može se pohvaliti sa 70 učenika koji su prošli taj odjel. Može se pohvaliti raznim nagradama, nastupima na međunarodnoj sceni te kako su jedno od najopremljenijih u instrumentalnom smislu odjela u Hrvatskoj, a šlag na torti su Večeri udaraljkaša, projekt koji već devetu godinu zaredom vodi organizator Josip Konfic koji također doprinosi da Glazbena škola u Križevcima ima vrlo važno mjesto na glazbenoj karti Republike Hrvatske.

O samom programu Večeri udaraljkaša nešto više ispričao nam je Josip Konfic koji je izjavio kako je vrlo ponosan zbog 9. izdanja Večeri udaraljkaša:
„Osim koncerata imamo dvije radionice te se završnim koncertom predstavljamo u Zagrebu. Što se tiče samog sadržaja po danima, Večer udaraljkaša počinje u četvrtak ujutro stručnim skupom nastavnika udaraljki te koncertom talijansko-španjolskog dueta. Sljedećeg jutra imamo radionicu usavršavanje bubnjarske tehnike koju će voditi Nenad Borić, a navečer pod imenom „Odiseja 2019.„ predstavit ću autorski koncert s gostima Komorni tamburaški sastav GŠ, Nenadom Sinkauzom i kiparicom Idom Blažičko. Subotu započinjemo interaktivnom radionicom udaraljkašice Maje Lončar pod nazivom „Ritam- pokret- mozak- govor“, a večernji program uveličat će Murska Percussion Ensemble iz Slovenije te domaće križevačke glazbene snage. Nedjelja se zatvara malom matinejom u Zagrebu, ulaz će biti slobodan! Zahvaljujem gradonačelniku Grada Križevaca Mariju Rajnu, ravnateljici Glazbene škole “Alberta Štrige” u Križevcima te udruzi P.O.I.N.T. na podršci i pokroviteljstvu!
Ove godine Večeri udaraljkaša počinju 24. listopada, 2019. godine s početkom u 10:00 sati pa sve do nedjelje 27. listopada, sa završetkom u 11:00 sati u Maloj dvorani Hrvatskog Zavoda u Zagrebu!

Podsjetimo

Večeri udaraljkaša u Križevcima (VUK) nastale su 2011. s ciljem promoviranja hrvatske i strane udaraljkaške scene. Osim eminentnih solista udaraljkaša u Hrvatskoj i šire, koncertima se predstavljaju i udaraljkaški ansambli i sastavi, mladi talentirani studenti Muzičke Akademije u Zagrebu te učenici srednjih i osnovnih škola iz cijele Hrvatske izvodeći klasični i popularan udaraljkaški repertoar.
Na Večerima udaraljkaša do sada smo imali priliku slušati Josipa Konfica, Špelu Mastnak, Kaju Farszky, Filipa Merčepa, Francesca Mazzolenia, Luisa Camacho Montealegrea, Gregora Hrovata, Šimuna Matišića, Stanislava Muškinju, Marka Mihajlovića, Štefana Đurkovića & Flam-a Duo, Igora Lešnika i udaraljkaški ansambl biNg bang, ansambl SUDAR, Beogradske perkusioniste te mlade udaraljkaše iz glazbenih škola u Karlovcu, Bjelovaru, Labinu, Varaždinu, Samoboru, Murskoj Soboti, Rijeci i Križevcima.(š.v)