6. Državna izložba izvornih pasmina peradi i 45. međugradska i 28. međužupanijska izložba malih životinja – Milan Mišir

U Križevcima će se održati 6. Državna izložba izvornih pasmina peradi i 45. međugradska i 28. međužupanijska izložba malih životinja – o tome predsjednik udruga Milan Mišir

U sklopu 22. Obrtničkog i gospodarskoj sajma Koprivničko-križevačke županije u Križevcima će izložbe održati Društvo za uzgoj malih životinja Križevci 1974 i Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi Kukmica.
Povodom toga razgovaramo s predsjednikom ovih udruga Milanom Miširom koji se dugi niz godina bavi uzgojem malih životinja:

“Društvo za uzgoj malih životinja 1974” ove godine obilježava 45 godina postojanja. Opstali smo kroz ove godine, iako nije lagano, ali ne damo se. Tu je oko 70% hrvatskih branitelja, tu smo si našli nekakvu zanimaciju, rehabilitaciju i to nas drži. Ne damo da to nestane.

Održat ćemo međužupanijsku i međugradsku izložbu što je već tradicionalno.

Održat će se i 2. specijalka naše autohtone hrvatske pasmine peradi “Križevačka kukmica”, najljepše koke kako bih ja rekao u svijetu. Počela je i druga faza praćenja u suradnji sa Visokim gospodarskim učilištem.
I jedna i druga udruga imaju jako dobre odnose sa Visokim gospodarskim učilištem i Srednjom gospodarskom školom. To je ono za čim smo težili godinama da udruge moraju surađivati sa školama i svima ostalima i pridonositi onom cilju i ideji koje mi želimo zastupati.
Kao i prošle, i ove godine će mladi veterinari biti kod nas na praksi i sa našim sucima, stručnjacima učiti o peradi, kuniću, golubu.
Izložba Društva za uzgoj malih životinja održavat će se u sva tri dana održavanja Obrtničkog i gospodarskog sajma.

Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi “Kukmica” Križevci održat će 6. Državnu izložbu autohtonih hrvatskih pasmina peradi. Pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede, a organizatori Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci, Hrvatski savez uzgajivača izvornih pasmina peradi i Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi Kukmica.

“Ta izložba održat će se samo u nedjelju, 10. studenog. Većinom su članice udruge žene, pripremit će domjenak da budemo dobri domaćini. Radit ćemo dva kotlića, jedan od divljači, a drugi od naših autohtonih pasmina peradi. Moći će se i kušati te delicije.
Imat će se što vidjeti i zahvalio bih svim sponzorima i svima koji nam pomažu. Godinama imamo razumijevanja direktora Sajma Bože Baraća i njegove ekipe jer pripomognu u onoj granici u kojoj mogu, dosta nam pomaže i Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci koliko mogu. Normalno, sredstva nisu dovoljna, ali snalazimo se. Napravit ćemo kako možemo, ali ja mislim da će biti jedno savršenstvo. Omogućen nam je šator od 250 kvadrata, to su te dvije velike izložbe, a dalje ćemo vidjeti kako ćemo nastaviti s radom”.

Na izložbama se očekuje veliki broj posjetitelja, potvrđuje predsjednik Milan Mišir:
” U Društvu za uzgoj malih životinja očekujemo članove udruga iz Zadra, Rijeke, Velike Gorice, Turopolja, Ludbrega, Siska i Novske. Tu će biti izloženo od golubova, ptica pjevica, kunića, peradi i velike i male, golubova..U izložbi malih životinja posebno uživaju djeca pa vjerujemo da će ih i ove godine doći puno.
Ova druga udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi imat će u gostima Udrugu uzgajivača koka hrvatica Splitsko-dalmatinske županije,
Varaždinske županije, Udrugu uzgajivača zagorskog purana Krapinsko-zagorske županije, Udrugu uzgajivača zagorskog purana Varaždinske županije, Udrugu uzgajivača koke hrvatice Virovitičko-podravske županije i naša “Kukmica” koja je organizator.


Bilo bi dobro to pogledati, možda se netko nađe u tome. Naše pasmine su pod selekcijom i na izložbi se može i razgovarati oko uzgoja, subvencija i drugog.
Za sad je ta koka u praćenju, prekrasna je kokoš, plijeni pozornost svojim izgledom. Prate stručnjaci sa Agronomskog fakulteta iz Zagreba i Visoko gospodarsko učilište. Sve više je interesa za nju. Sve više se rasprostranila ne samo u Hrvatskoj, nego i dalje”- kaže Milan Mišir. (J.I.)