Župani Koren i Kožić potpisali Sporazum o provedbi projekta očuvanja i revitalizacije tradicionalnih voćnih vrsta i sorti između Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisali su u petak na 22. Obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije Sporazum o provedbi projekta očuvanja i revitalizacije tradicionalnih voćnih vrsta i sorti između dviju županija.

“Projekt će trajati tri godine i radi se o očuvanju voćaka koje su u današnje vrijeme manje prisutne na tržištu. Na ovaj način želimo potaknuti njihovu kvalitetu i očuvanje na ovim prostorima. Financijska dimenzija ovog sporazuma je 220.000 kuna  kroz 3 godine koji zajednički po pola pokrivaju Zagrebačka i Koprivničko-križevačka županija” – izjavio je prilikom potpisivanja sporazuma župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. 

Župan Darko Koren kazao je da se radi o revitalizaciji sorti voćaka koje su na izdisaju:

“Mi u našoj županiji imamo jedan takav voćnjak koji je primjer drugim sredinama. Uočili smo tu jednu priliku da kroz ovaj projekt koji zajednički financiramo očuvamo te stare nasade.  Voćnjak je u Cvetkovcu kod gospodina Kovačića gdje je svake godine u rujnu okupljanje stručnjaka iz cijele Hrvatske, posebno Agronomskog fakulteta Odjela za voćarstvo. Zagrebačka županija je prepoznala da smo jedan integralni prostor Hrvatske u ovom sjeverozapadnom dijelu i zajedno smo odlučili da to vrijedi podržati. Ima još primjera, entuzijasta koji zaslužuju da se kroz ovaj projekt podrže i poprate” – dodao je župan Darko Koren. (J.I./H.S.)