Darko Špoljar poziva na Dane otvorenih vrata u Strukovnoj školi Đurđevac!

Na 22. Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima razgovarali smo s ravnateljem Strukovne škole Đurđevac, Darkom Špoljarom.

Zašto ste ovdje i što ste došli predstaviti?

Nismo prvi puta ovdje, već godinama nastupamo i od tog nastupanja je jako velika korist i za poslovanje i za upise te za podizanje kvalitete jer ovdje imamo prilike susresti se s gospodarstvenicima i s Visokim učilištima te drugim partnerima s kojima moramo na neki način surađivati jer strukovna škola Đurđevac, kao i svaka druga škola ne može biti samo za sebe, mi moramo biti na neki način servis i gospodarstvo i drugim dionicima u procesu obrazovanja. Sama Strukovna škola Đurđevac obrazuje kadrove u četverogodišnjim i trogodišnjim zanimanjima i uglavnom je to sektor tehnike osobnih usluga vozača i tako dalje. Mogu evo kratko nabrojiti samo zanimanja čisto da ljudi znaju, znači to su tehničar za mehatroniku, tehničar za računarstvo, ekonomist, strojobravar, CNC operater, instalateri grijanja i klimatizacije, auto mehatroničar, elektroničar, mehaničar, stolar, vozač motornog vozila, frizer, kozmetičar, pediker, kuhar, konobar, a imamo i  još jedan razred za učenike s teškoćama, to je zanimanje pomoćni kuhar i slastičar. Evo koliko se pokazalo, i oni nalaze svoje mjesto na tržištu rada kad završe školovanje. Suradnju imamo jako dobru s gospodarskim asocijacijama, a posebno s Hrvatskom obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije koja nam puno pomaže i vrlo često nam omogućuje djelovanje na sajmovima i tako smo evo povezani bolje i s gospodarstvom i preko provođenja praktične nastave i preko drugih segmenata koji su isto sastavni dio obrazovanja. To je ukratko o Strukovnoj školi Đurđevac, sad ovdje su nam evo zanimanja po projektu “Želim biti majstor”, to su uglavnom deficitarna zanimanja, ali naravno imamo i onih zanimanja koja možda ne spadaju u deficitarna, ali su jako atraktivna.  S nama su danas frizeri i kozmetičari koji ovdje sudjeluju, te ekonomisti koji predstavlja svoju vježbeničku tvrtku, stolari, tehničari za mehatroniku, elektroničari ,mehaničari, auto mehatroničari. Vozači su se također predstavili, tako da gotovo sva zanimanja nastojimo evo ovako predstaviti. A što se tiče same opremljenosti škole i svih drugih aspekata i kadrovskih resursa, mislim da možemo biti jako zadovoljni s obzirom na to da nas Koprivničko-križevačka županija dobro prati u tome i imamo jako dobre kadrove koji jako dobro obavljaju svoj posao i nastoje djecu naučiti upravo onim sadržajima i znanjima koje treba gospodarstvo i eventualno za dalje školovanje na fakultetima.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Planovi su u principu, nastavak razvoja u ovim sektorima i zanimanjima koja sam nabrojio, znači tu biti što je moguće bolji, što je moguće efikasniji i što je moguće više sudjelovati u suradnji s gospodarstvom. Zašto nam je to važno?! Zato što na neki način mi imamo mogućnost promjene odnosno dodavanje onih sadržaja koje treba gospodarstvo u sklopu postojećih nastavnih planova i programa, a da bi saznali što trebamo svoju djecu naučiti za to moramo pitati onoga koji će ih kasnije ili zaposliti ili dalje školovati. To je to, evo već dugi niz godina radimo i nastojimo tako osmisliti nastavne planove i programe. Evo drago nam je da smo ove godine uveli zanimanje pediker, koje se isto tako dosta traži na ovim našim područjima i prostorima. Drago mi je da je to lijepo krenulo i da će biti evo i još jedno dodatno zanimanje kod nas u školi. Želite li nešto poručiti našim čitateljima?Pa evo mogu pozvati sve zainteresirane da vide kako Strukovna škola Đurđevac izgleda iznutra i izvana, te kako radi. U utorak imamo završnu konferenciju projekta “Želim biti majstor”, a istovremeno imamo i Dane otvorenih vrata u Srednjoj školi Đurđevac tako da mogu evo slobodno doći između 10:00 i 13:00 sati jer je to predviđeno vrijeme za razgledavanje. Mogu se pogledati kabineti, možemo razgovarati s našim nastavnicima i eventualno se informirati o nekakvim budućim planovima za upis djece ili eventualno neke druge stvari koje ćemo evo kroz ovaj centar kompetencija isto tako pokušati razvijati zajedno s Obrtničkom školom Koprivnica koja je nosioc projekta. Mi smo njihov partneri, evo dosta dobro surađujemo na pripremama tog projekta i na razvoju i jedne i druge škole. Pozivam još jednom sve zainteresirane na Dnae otvorenih vrata u Strukovnu školu Đurđevac-poručio je Darko Špoljar.