Visoko gospodarsko učilište u Križevcima pruža dobre uvjete za poljoprivredno obrazovanje 

Visoko gospodarsko učilište predstavlja svoje programe obrazovanja u poljoprivredi na raznim manifestacijama, sajmovima i ostalim događanjima. Predstavilo se i posjetiteljima 22. Obrtničkog i gospodarskog sajma. Tom prilikom porazgovarali smo i s profesoricama. 

Pročelnica stručnog studija Poljoprivreda dr.sc. Marcela Andreata Koren kazala je da uskoro Visoko gospodarsko učilište u Križevcima ulazi u jubilarnu 160-tu godinu :

“Moramo se pripremiti za taj jubilej da ga slavno proslavimo. Mislim da imamo što slaviti, osim tradicije i sve ono što radimo. Radimo i na programima, a naša poljoprivreda  je svugdje gdje god se pojavimo jako dobro ocijenjena, jer mi smo stručni studij, na to smo ponosni i na tom stručnom studiju studenti jednostavno vide kako se radi nakon što se zaposli.  Znači, još dok studiraju mogu vidjeti i imati dodir sa stvarnom poljoprivredom. To stalno i po sajmovima, i gdje god smo ističemo, idemo i po školama i nadam se da će to opstati u našoj poljoprivredi jer mislim da jako puno vrijedimo.

Nadam se da su naši studenti na nas ponosni koliko i mi na njih. Oni postižu velike uspjehe. Nedavno je bio i izbor najboljeg OPG-a “Zlata vrijedan” . Što reći ako su od prva tri mjesta, prva dva mjesta osvojili naši završeni studenti?  Dakle, od mladih poljoprivrednika za EU i na sve druge uvijek smo ponosni jer prva mjesta osvajaju upravo studenti koji su završili VGU u Križevcima. Sigurna sam da na to ima utjecaj i što imaju dodir s praksom, a ne samo sa teorijom. Kako i oni znaju reći, kad samo učiš iz knjiga, a nisi to vidio u praksi, onda je to teško i pojmiti.  

Naši studenti ne samo da otvaraju obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili ih već imaju , jer većina ih i dolazi odatle, nego neki nastavljaju kod nas diplomski studij, neki na Agronomskom studiju u Zagrebu, neki u Osijeku, Mariboru.”

Pročelnica preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda dr. sc.  Marcela Andreata Koren ističe i Erasmus + program razmjene studenata i profesora:

” Mi nudimo jako puno toga. Mogu pohvaliti u ime mr. Renate Husinec, Erasmus koordinatorice koja taj program vodi već niz godina, da smo u samom vrhu od svih fakulteta u Hrvatskoj koji imamo jedan relativni udio studenata naspram broja studenata koji odlaze od Finske do Portugala, od Engleske  do zemalja u okruženju. I sad smo jedan izuzetno uspješan projekt za partnerske zemlje u BiH i Crnoj Gori potpisali, tako da možemo ponuditi i studentima koji se teže odlučuju na odlazak zbog jezične barijere. No, svi se vraćaju sa jednim dobrim iskustvom ne samo iz prakse, nego i stranog jezika i ostalog” – rekla nam je dr. sc. Marcela Andreata Koren.     

Sandra Kantar, profesorica na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, koju smo također zatekli na Obrtničkom i gospodarskom sajmu, kaže da je želja bila informirati posjetitelje o programima i perspektivama razvoja:

“Imamo dugogodišnju tradiciju obrazovanja u poljoprivredi, preddiplomski stručni studij Poljoprivreda, diplomski studij Održiva i ekološka poljoprivreda i Menadžment u poljoprivredi. Osim duge tradicije u visokom obrazovanju, imamo i tradiciju provođenja projekata iz oblasti poljoprivrede, oblasti ruralnog turizma, znatno unaprjeđujemo našu laboratorijsku djelatnost, prisutni smo, angažirani, educiramo naše studente i to je misija koju mi svakodnevno provodimo i radimo.  

Vidimo da ozbiljni poljoprivrednici na OPG-ima dolaze sa našeg Učilišta, ali isto tako naši studenti su zaposleni i u institucijama povezanim s poljoprivredom . Mi se isto tako educiramo, educiramo i naše studente, radimo na tome da se u što većoj mjeri proširi spektar poslova i zanimanja koje naši studenti znaju i mogu raditi.   

Naše VGU je i u Hrvatskoj prepoznatljivo zbog svoje orijentacije na praktičnu nastavu koja čini gotovo 60% ukupne nastave. Imamo odlične i kapacitete i mogućnosti, educirani kadar tako da čak i studente koji nemaju prethodno poljoprivredno obrazovanje, možemo naučiti poljoprivrednom poslu, razvijati njegova znanja, mogućnosti i talente” – kazala je dr. sc. Sandra Kantar. (J.I.)