ENO-GASTRO BAJKA u Križevcima 15. studenog – sve domaći proizvodi

U velikoj kongresnoj dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci 15.studenog, u petak od 19 sati  održat će se 4. ENO-GASTRO BAJKA. 

Cilj ovog projekta je gospodarska revitalizacija ruralnog kraja, povezivanje poljoprivrednih proizvođača s poslovnim subjektima te razvijanje kulture poslovnog darivanja (pokloni poslovnim partnerima) iz ponude domaćih i eko proizvoda,  podizanje potražnje proizvoda, a samim time poticanje povećanja kapaciteta proizvodnje i posredno, porast potreba za zapošljavanjem. Ove godine sudjelovat će 15-ak OPG-a sa svojim proizvodima poput voća, povrća, vina, mlijećnih proizvoda, pčelinjih proizvoda itd.

Direktor Križevačkog poduzetničkog centra Tihomir Hodak kaže:

“To je jedna od inicijativa koju smo se trudili razvijati i veliko mi je zadovoljstvo reći da smo uspjeli od jedne male manifestacije napraviti tradiciju i da se to pokazuje kao sve veći događaj i vjerujemo da će to kroz nekoliko godina biti vrlo ozbiljna manifestacija. Ideja vodilja otpočetka je bila da OPG domaću proizvodnju više plasiramo javnosti da postanu prepoznatljivi jer njihovi proizvodi su vrlo kvalitetni. To je domaća proizvodnja i ono što je svrha kratkih lanaca opskrbe, što je isto jedan od dugoročnih projekata i Grada, i nas i cijelog našeg kraja koji je ruralni,  da kvalitetan svježi proizvod brzo dođe do kupca. Mi smo otvoreni za sve posjetitelje, ali temeljna nit vodilja je spajanje OPG-a sa poslovnom zajednicom. Oni su njihovo ciljano tržište: ugostitelji, restorani, udruga malih hotela, netko preko koga plasiraju svoj proizvod, a do koga inače redovnim putem možda ne bi došli. Tu je naša uloga, da budemo ti koji spajaju. Pokušavamo imati široku paletu proizvoda: med, vino, sireve, suncokretovo ulje, heljdu, žitarice, brašna… Nadam se da ćemo Eno-gastro manifestacijom približiti ta dva svijeta jedno drugom. 

Imamo povratnu informaciju od proteklih događanja da je preko 70 posto izlagača već na Eno-gastro manifestaciji sklopilo nove poslove. To je i bio cilj” – kaže Tihomir Hodak.

Manifestacija se održava uoči mjeseca darivanja, prosinca, a najbolji poklon paket poslovnim partnerima bio bi upravo sa domaćim, kvalitetnim proizvodima. 

“Uvijek planiramo više ciljeva koji se nadopunjuju. Tako i ovdje, prvi cilj je bio prezentacija OPG-a, zatim spajanje poslovne zajednice sa OPG-ovcima, a treći  cilj je pokušaj razvijanja kulture darivanja poslovnih poklona iz segmenta OPG i eko-proizvodnje. Jako će doći do izražaja ako poduzetnik donese poslovnom partneru lijepo dizajniran proizvod koji potiče iz OPG-a i može pročitati otkuda potiče taj proizvod”.

Svake godine manifestacija se pokušava oplemeniti sa nekim novim sadržajem.  

“Ove godine smo pozvali gosta izlagača. Održano je regionalno ocjenjivanje sira u Razvojnom centru i tehnološkom parku i kušali smo sir škripavac proizvođača iz Čabra. Pozvali smo ga u goste sa njegovim proizvodima i vidjet ćemo kako će naši posjetitelji prihvatiti takvu vrstu sira. Uz Eno-gastro bajku dogovorili smo i organiziranu i vođenu degustaciju, radi promocije sireva i razvijanja kulture jedenja i poznavanja domaćih sireva. To smo dogovorili sa Ministarstvom poljoprivrede Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. To se odvija prije same manifestacije za jednu grupu osoba, poduzetnika, ljudi iz javnog života, znanstvene zajednice i dobit će stručno vođenu degustaciju” – izjavio nam je za portal Radija Križevci Tihomir Hodak i pozvao na manifestaciju Eno-gastro bajka. (J.I.)

Pogledajte kako su bili bogati stolovi prošle godine, a zasigurno će tako biti i u petak, 15. studenog: