OPG Premrl iz Novaka Ravenskih nudi suhomesnate proizvode iz svoje mesnice
Obitelj Premrl iz Novaka Ravenskih odlučila se na preradu mesa i otvorila
mesnicu.
Zdenka Premrl kazala nam je da su, nakon bavljenja kravama, 1995. godine
kupili prve čistokrvne nazimice i otad je krenula svinjogojska proizvodnja.
Nisu bili zadovoljni cijenom mlijeka i preorijentirali su se na svinjogojstvo.
“Došli smo sad do 90 krmača, ostavljamo si svake godine 30 nazimica koje
dolaze na mjesto onih koje su za izlučenje. Napravili smo tovilište. Krmače su
pasmine landras i križanke landrasa i velikog jorkšira. To su najbolje pasmine
za rasplod, a križane sa piatrenom daju meso dobre kvalitete”.
Cijela obitelj se bavi svinjogojstvom. Sinovi su ostali kod kuće, oženili su se,
tu su snahe, kćer, suprug i gospođa Zdenka. Na dva kućna broja ima ih 13-
tero, a očekuju i još jedno unuče. Brojna su obitelj i svi rade zajedno.
“Odlučili smo se na preradu mesa. Klali smo i prerađivali meso za svoje
potrebe, dali prijateljima da probaju, oni su bili oduševljeni i pomislili smo
zašto ne bi to radili u većim količinama i za prodaju. Odlučili smo prije dvije
godine tražiti dozvole i napravili smo objekt za preradu i sad smo na tržištu.
Puno ljudi traži baš domaći proizvod bez aditiva, bez pojačivača okusa,
mirisa, samo svinjsko meso i začini”.
Što sve imate i nudite od suhomesnatih proizvoda?
“Imamo suhe kobasice za rezanje, špek, domaću šunku, kobasice za
kuhanje, a mogu se i peći. Imamo mast, čvarke, sve što ide od jedne svinje.
Koljemo sada dva puta tjedno . Sve više kupci traže domaći proizvod jer
znaju da je svinja i poležena kod nas, i othranjena, zaklana u klaonici i
prodaje se i svježe meso ili prerađeno. Od srpnja imamo registriranu mesnicu.
Zadovoljavamo sve uvjete, to je dosta strogo, puno je trebalo papira
pribaviti, u HASAP sustavu smo, ali uspjeli smo. Mi garantiramo za naše
proizvode, kupci dobiju deklaraciju i račun i mi smo sigurni”.
Na pitanje imaju li puno posla i tko sve radi, Zdenka Premrl nam je kazala:
“Ima puno posla, najbolje je bilo kad ste odojka “otpeljali” na farmu, prodali
i bilo je gotovo. Sad je drugačije. Moj stariji sin je glavni tehnolog, ima sve
priručne aparate, mesoreznice, nabavljena je čitava oprema. Treba imati
dobar recept, sve mora biti na vagu, bez toga ništa.
Imamo uvjete za sušenje mesa preko čitave godine , imamo zrionu gdje je
ista klima svih 365 dana.
Posla je puno, ali nas ima dosta. Ja sam većinom u prasilištu i kod hranjenja
krmača, svatko je zadužen za nešto i onda to ide. Mlađi sin vozi u klaonicu i
slaže smjesu. Sinovi su završili poljoprivrednu školu u Križevcima i ostali
doma. Onda smo išli na proširenje, gradili farmu i to proširili jer su oni to
prihvatili. Suprug i ja sami to ne bi radili tako naveliko. Svi su tu zaposleni, i sinovi i snahe i kći i onda smo išli na to da ono što smo othranili i naplatimo.”
Kako se bavi svinjogojstvom, obitelj Premrl boji se i opasnosti od afričke svinjske kuge.
“Da vam iskreno kažem, bojim se. Nije to samo ono da država bude
nadoknadila. Mi smo sve higijenske uvjete ispoštovali još kad smo napravili
farmu, ali nikad ne znate otkud može doći problem. Odabiremo uvijek
najbolje od najboljih krmača i to nam nitko ne može nadoknaditi. Ali nadamo
se da neće biti problema.”
Zdenka Premrl ističe da ima sve više kupaca. Oni prvi koji su dolazili, kušali i
kupili suhomesnate proizvode, pronijeli su glas o kvalitetnim domaćim
proizvodima .
“Morate držati stalno istu kvalitetu. Kakva je kobasica bila prvi puta dok je
netko kupio i probao, takva mora biti stalno”.
Stoga su ovi proizvodi cijenjeni i traženi kod kupaca, jer sve više se vraćaju
domaćim proizvodima. (J.I.)
Foto: OPG Premrl