“Mlado vince se pije” – udruga Potkalnički kraj priredila veselicu

U Hotelu “Kalnik” udruga “Potkalnički kraj” priredila je u petak večer plesa i pjesme te kušanja mladog vina vinara ovog kraja pod nazivom “Mlado vince se pije”. Pokazali su kako se može u veselom društvu ugodno provesti plesna večer uz program i kušanje mladog vina. Nakon uvodnih riječi predsjednice udruge Tanje Jambrec, prisutne je pozdravila  vinska kraljica Kalničke vinske regije Nikolina Ranilović, a zatim su predstavljeni vinari. Kroz program je vodila Barica Tutek.

Vinarija “Korenko” proizvodi poznata vrhunska vina prigorskog i potkalničkog kraja od kojih se izdvaja graševina “Elizabetu”, muškat žuti, frankovka, saouvignon . Vina su osvojila brojne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima, između ostalih i zlatnu medalju za vino saouvignon na izložbi Alpe-Adrija 2017. godine, zatim isto tako 2018. sa graševinom “Elizabeta” i gradonačelnikovo vino graševina zlatna nagrada 2018. godine. Članovi su Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci . Vinarija i prostor za degustacija te kapelica sv. Elizabete nalazi se u Brckovščini na vinogradskom području Mladine. 

OPG Dragutin Kamenjak bavi se proizvodnjom grožđa, vina, jabuka i jabučnog octa  na oko 2 ha površine kao dodatnom djelatnošću. Površine pod vinogradima su na područjima podregije Prigorje-Bilogora- Kalničko vinogorje na položajima Greberanec i Cerovec. Posebno je interesantna autohtona  sorta “Kleščec”, a uz nju prisutne su i sorte Chardonay, Pinot sivi i Bouvierova ranina od kojih se radi vino kuće, Couvier Greberanec. Proizvodnja vina je usmjerena isključivo na kvalitetu o čemu govore brojne nagrade i odličja s brojnih ocjenjivanja vina, od kojih su županovo vino, više puta gradonačelnikovo vino, šampionske titule na više izložbi vina, te brojne zlatne medalje na ocjenjivanjima u Hrvatskoj, Mađarskoj i drugdje.  

Kalnička poljoprivredna zadruga – “Kalnički podrum” u kojem se proizvodi vino postoji od 1938. godine. Zadruga se bavi proizvodnjom bijelog i crnog vina  izvrsne kvalitete, a planiraju i povećati proizvodnju na 100.000 litara i kroz zadrugu sačuvati male proizvođače i mlade. 

Ivan Videković  bavi se proizvodnjom vina koje je očinsko naslijeđe, da li će se nastaviti ovisi o mlađim generacijama, međutim radi se o stoljetnom nasadu, kazala je predstavljajući ga, voditeljica Barica Tutek.   

U glazbenom dijelu programa su nastupili članovi pjevačkog zbora Udruge Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci koji djeluju više od 20 godina. Nastupaju na gradskim i županijskim manifestacijama i smotrama pod vodstvom Sandre Poštić.

 U nastavku programa nastupio je mladi pjevač, ljubitelj konja, svestrani Marko Plavec. Zabava i veselje nastavljena je u noć u glazbeni sastav “Alibi”. (J.I)