Hladno je, pomozite životinjama da prežive zimu!

Za razliku od kućnih ljubimaca koje žive na sigurnom i toplom, životinje koje žive vani teško nalaze topli kutak gdje bi se smjestile, a do hrane dolaze još teže. Snježne padaline za životinje lutalice su prilično opasne jer se one kreću i u vrijeme padalina, te se snježne pahulje zadržavaju na krznu i zamrzavaju. Nažalost, često imamo i dosta smrzotina životinja, a osim pasa tu su jako izložene i mačke. Naravno, kod takvih slučajeva što prije treba utopliti životinju i doći do veterinara da pokuša se spasiti njezin život.

Niske temperature nisu jedini problem pasa i mačaka lutalica. Kao što smo spomenuli, pronalaženje hrane zimi jako je teško, a čak i hrana koja je dostupna je u zamrznutom stanju, te može ugroziti život životinja. Najranjivije su napuštene životinje, odnosno one koje su vlasnici napustili, jer se takve životinje teško snalaze na ulici i u najpovoljnijim uvjetima.

Zbog toga iz raznih udruženja za zaštitu životinja ovih dana stižu apeli da se psima i mačkama omogući pristup hrani i topla voda ostavljeni na vidnom mjestu zaštićenom od padalina.

Ne treba zimi zaboraviti ni ptice kojima možemo pomoći ostavljajući koji komadić kruha na kartonu ili u plastičnoj posudi.

Ako ste planirali nabaviti kućnog ljubimca zima je najbolje vrijeme da vrata svog doma otvorite nekoj od napuštenih životinja, jer ćete na taj način uštedjeti novac i pri tom spasiti jedan život.