Dr.sc. Tatjana Tkalčec održala predavanje o arheološkom nalazištu Osijek Vojakovački – Mihalj

Nalazište je smješteno oko 1,5 km sjevernije od sela Vojakovački Osijek, na brdu Mihalj koje se nalazi zapadno od brda Gradec.

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Povijesno društvo Križevci organizirali su sinoć u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” predavanje dr. sc. Tatjane Tkalčec sa Instituta za arheologiju iz Zagreba na temu “Tragovima prošlosti: arheološko nalazište Osijek Vojakovački – Mihalj u svome srednjovjekovnome okružju”.

Prisutne je na početku pozdravio upravitelj Zavoda dr.sc. Ivan Peklić, a zatim se obratio voditelj Zavoda akademik Franjo Tomić.
Dr.sc. Tatjana Tkalčec osvrnula se na početku i na ostale lokalitete i gradišta na područjima u ovom dijelu Hrvatske te na križevačkim područjima kao što je lokalitet Poljana Križevačka.

Govoreći o samom srednjovjekovnom nalazištu Vojakovački Osijek – Mihalj istakla je kako se ono sastoji od tri objekta: zemljane utvrde te dva kamena objekta, vjerojatno sakralne namjene.
“Arheološki sklop na Mihalju ukazuje se kao važan i nadasve zanimljiv lokalitet za srednjovjekovnu arheologiju.
Nalazište je smješteno oko 1,5 km sjevernije od sela Vojakovački Osijek, na brdu Mihalj koje se nalazi zapadno od brda Gradec. S točnim položajem lokaliteta 2000. godine upoznati su arheolozi. Položaj je arheolozima Zoranu Homenu, Lani Okroša Rožić i Tatjani Tkalčec pokazao mještanin Drago Vrbanec iz Apatovca.

Zamijećeno je kako se radi o arheološkom kompleksu koji se sastoji od 3 objekta: zemljane utvrde smještene na padini brda prema kotlini Glogovnice, objektu građenom od kamena i ovalno-kružnom objektu.
Prvi objekt pripada arheološkom lokalitetu obrambenog karaktera, a ostali se vjerojatno mogu povezati s postojanjem sakralne kulture.
Spomenički sklop Mihalj svakako zaslužuje biti obuhvaćen multidisciplinarnim istraživačkim projektom, jer daljnja istraživanja dala bi dragocjene rezultate ne samo za srednjovjekovlje kalničke regije i ovog kraja, već i čitav prostor današnje sjeverne Hrvatske” – zaključila je dr. sc. Tatjana Tkalčec. (J.I.)