Sveti Nikola: Jedan svetac čijem se danu posebno vesele djeca

Sretan Vam dan Svetog Nikole!

Ima jedan svetac čijem se danu posebno vesele djeca i mladi. Na njegov je dan zasigurno najveći broj čistih cipela na svijetu, slavimo ga početkom prosinca, a riječ je o blagdanu Svetog Nikole.
U ovome Vam tekstu otkrivamo tko je zapravo taj svetac, čiji je on zaštitnik i zašto mu se svi toliko veselimo.

Sveti Nikola
Sveti Nikola poznat je kao svetac čiji se dan slavi 6. prosinca, na dan kad je umro u 4. stoljeću. Iako je umro u Turskoj, njegovi se ostaci čuvaju u Italiji. Zaštitnik je pomoraca, ali i djece, a na njegov se dan slavi i dan grada Varaždina. Bio je svećenik, širio je vjeru i činio dobra po svijetu.
Uz njega se veže i jedna priča koja se zadržala do današnjih dana
Priča govori o ocu koji je imao tri kćeri, ali ne i dovoljno novaca da ih uda pa mu nije preostalo drugo, nego da pokuša prodati njihovu ljepotu. Kako bi ga spriječio u tome, Nikola je noću ostavljao zlatnike sve dok i posljednja kćer nije imala dovoljno za miraz, sve kako bi djevojke živjele dostojan život. Upravo radi ove priče vjeruje se da u noći s 5. na 6. prosinac Nikola dolazi i na naše prozore, i u čizmicama ili visećim čarapama ostavlja darove ako smo bilo dobri i zaslužili ih.
Kasnije se razvila priča da uz Svetog Nikolu ide i zločesti stvor koji donosi šibe onima koji nisu bili sasvim dobri.


Darivanje
Na dan Svetog Nikole nije stvar u veličini poklona i količini, već je stvar u tome što djeca zaista tih dana nastoje biti posebno dobra. Veselje koje se može vidjeti u njihovim očima pri čišćenju čizmica i sreća na njihovim licima kad ugledaju slatkiš ili naranču, zaista se ne mogu mjeriti s potrošenim novcem. Brojni mališani noću jedva da mogu spavati, sve radi iščekivanja dolaska ovog velikog sveca. Čokolada nikada nije slađa, naranča nikad nije sočnija, a šiba nikada ljepša i zlatnija nego baš na taj dan, 6. prosinca kad Nikole i Nikoline slave svoj imendan.


Crkveni običaji
Osim pomoraca i djece, Sveti je Nikola zaštitnik i putnika i studenata, a diljem zemlje postoje i brojne crkve napravljene baš njemu u čast. Zagreb, Metković, Varaždin, Čakovec i Koprivnica samo su neki od gradova u kojima se nalaze župne crkve Svetog Nikole, a jedna od crkvi posvećena ovom svecu, a koju svakako valja spomenuti je i crkvica Svetog Nikole u Ninu kraj Zadra. Ona se nalazi na malom brežuljku, sagrađena je negdje krajem 11. stoljeća, odnosno početkom 12. stoljeća, a poznata je po tome što su ju nakon krunidbe obavezno posjećivali kraljevi. Danas je važna iz više razloga, kako radi arhitekture, tako i radi povijesti.


Izdvajamo

Nezavisno gdje se nalazili, koliko godina imate i kakvo Vam je stanje na bankovnom računu, 6. prosinca vratite se nakratko u djetinjstvo.
Očistite svoju obuću, prema tradiciji su to čizme, stavite ih na prozor i vjerujte.
Ako ćete istinski vjerovati, možda će vas ujutro nešto i dočekati u čizmici. Ako i ne, nasmiješite se i krenite dalje, barem ćete imati ulaštene cipele u kojima hodajući gradom jednim osmjehom ili čokoladicom nekome možete uljepšati dan.


Izvor: wishmama.hr