Obnovljen depo za održavanje dizelskih vlakova

Nakon završetka prve faze nabave novih vlakova koje proizvodi tvrtka Končar – električna vozila i kojom je isporučen 21 vlak za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz, za daljnju nabavu četiri dizel-električna motorna vlaka za regionalni prijevoz osigurana su sredstva iz Zajma međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD). Od navedena četiri vlaka dva su puštena u promet, a preostala dva vlaka bit će isporučena do kraja prvog kvartala 2020. godine.

S obzirom da će četiri nova dizel-električna motorna vlaka voziti na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Zabok – Varaždin – Čakovec – Kotoriba i obrnuto na kojoj se godišnje preveze oko 2,4 milijuna putnika, obnovljen je depo za održavanje dizelskih vlakova u kolodvoru Varaždin. Radove na preventivnom i korektivnom održavanju novih vlakova obavlja ovisno društvo HŽ Putničkog prijevoza Tehnički servisi željezničkih vozila u suradnji s Končar – Električnim vozilima.  

U depou je izrađena platforma za pristup krovnoj opremi između VI. i VII. kolosijeka te je obavljena sanacija podnih i zidnih površina, radnih kanala, stropa hale i pomoćnih prostorija. Uz zamjenu metalnih vrata, saniran je sustav grijanja, postavljeni su radionički priključci, preuređena je rasvjeta, postavljena svjetlosno-zvučna signalizacija te uveden videonadzor i bežični internet.

Vrijednost obnove depoa iznosi oko 3 milijuna kuna.

Kako bi dodatno podigli razinu usluge, HŽPP će nastaviti obnavljati svoj vozni park te planiramo u potpunosti realizirati ugovor s Končar – Električnim vozilima i u promet pustiti još 7 dizel-električnih i 12 elektromotornih vlakova. Nadam se da ćemo nastavkom nabave novih vlakova i njihovim kvalitetnim održavanjem putnicima s ovoga područja osigurati uslugu kakvu zaslužuju.

Izvor: Hrvatske željeznice