Svečano otvoren 7. Međunarodni Interslast

Kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

U utorak, 16. listopada u Termama Tuhelj svečano je otvoren 7. Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, a jednom od najvažnijih slastičarskih događanja prisustvovao je i župan Darko Koren.

Ukupno se prijavilo 70 ekipa sa 120 raznih slastičarskih natjecateljskih uradaka, i to iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname, Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske. Uz brojne degustacije, radionice i predavanja, održat će se i natjecanje u spravljanju izvornih hrvatskih savijača u pet kategorija, među kojima su i zagorski štrukli, koji će uskoro biti i dodatno zaštićeni, kao što je na otvorenju pojasnio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo nastavkom suradnje Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije, što se posebno odnosi na područje gastronomije, te je dodao: „Drago mi je da možemo sudjelovati u ovoj kulinarskoj priredbi i promociji Koprivničko-križevačke županije kroz slastice. Danas predstavljamo virovske prkače, kao i manifestaciju Virovsku prkačijadu, predstavlja se Udruga žena Grada Đurđevca i pogača z oreji kao nematerijalno kulturno dobro, a tu su i mentori i učenici križevačke srednje škole Ivan Seljanec. Veseli me što im mogu pružiti potporu na jednoj od najvažnijih manifestacija takve vrste te zahvaljujem Krapinsko-zagorskoj županiji na domaćinstvu.“

O jednoj od manifestacija posvećenih promociji tradicionalnih kolača na današnjem otvorenju Interslasta govorio je načelnik Općine Virje Mirko Perok, predstavivši Virovsku prkačijadu te pozvao predstavnike „slatke Istre“ na predstavljanje slastica sljedeće godine u Virje.

Cilj ovog kongresa je očuvanje i zaštita tradicionalnih slatkih jela, a na zanimljivom okruglom stolu raspravljalo se i o dva ključna problema – problemu zaštite izvornih slastica i manjka kadrova u slastičarstvu. U sklopu kongresa bit će održano i natjecanje slastičara Pastry CUP of Croatia te natjecanje srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije. Posjetitelji će moći pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, ali će moći i uživati u bogatom popratnom programu tijekom kojeg ih očekuju degustacije vina i domaćih proizvoda OPG-ovaca.

U četvrtak, 18. listopada, također u Tuheljskim Toplicama, održat će se kulinarska manifestacija Krapinsko-zagorske županije Chtef Zagorski chef, osmo po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to je svinjska koljenica kao središnja tema te zelje, krumpir i grožđe.

Iz službe ureda župana