PETORICA ŽUPANA -RADNI SASTANAK

U Međimurskoj županiji je u ponedjeljak, 19.studenoga, održan radni sastanak pet župana sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske koje veže Sporazum o međusobnoj suradnji, međimurskog župana Matije Posavca, bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, župana Varaždinske županije Radimira Čačića, krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara te župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena. Sastanku je prisustvovao i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Podsjetimo, na sastanku petorice župana održanom u Bjelovaru prošle godine predloženo je da se i za ovaj dio Hrvatske uvede model financiranja europskih projekata koji već postoji za Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem. Nakon toga, petorica župana održala su sastanak u Vladi Republike Hrvatske na kojem su i predstavnici Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pohvalili inicijativu koja je krenula iz Bjelovarsko-bilogorske županije i dobila zeleno svjetlo i od samog premijera Plenkovića.

Na jučerašnjem sastanku u Međimurskoj županiji, župani su se složili kako je cilj stvaranje Razvojnog sporazuma koji bi, prema riječima župana Bajsa, trebao biti jednostavan i učinkovit. Također, župan Bajs je istaknuo je da je krajnje vrijeme da se navedenim Županijama što prije omogući potpisivanje takvog sporazuma budući da ovo proračunsko razdoblje Europske unije traje samo 2 godine, 2019. i 2020. Osim toga, na sastanku u Međimurskoj županiji govorilo se i o financiranju već postojećih projekata.

„Limiti koji postoje, 50 milijuna kuna za 3 godine za jednu Županiju je nešto što ne možemo prihvatiti. To ograničava financiranje ne samo europskih projekata i to ne samo Županijama nego i Gradovima i Općinama koje se također ne mogu prijavljivati. Ono što želimo je povlačenje sredstava Europske unije i vjerujem da će Vlada to razmotriti i nadam se da će se sve riješiti na odgovarajući način“, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

U skladu s navedenim, župani sjevernih i sjeverozapadnih županija uputili su Vladi Republike Hrvatske zahtjev za održavanjem sastanka na temu Razvojnog sporazuma i korištenjem sredstava europskih fondova.