Zdenkov klik

Otvorena izložba autorske fotografije “Lica – Pogledi” Zdenka Baloga

U Galeriji K2 u Križevcima otvorena je izložba autorske fotografije “Lica – Pogledi” križevačkog povjesničara umjetnosti i fotografa dr. sc. Zdenka Baloga. Izložio je 16 fotografija koje su nastale kroz autorovo istraživanje interakcije fotografa i modela, te su usredotočene na uhvaćeni pogled modela. O autoru i njegovom projektu govorio je Saša Živković koji je istakao da Zdenko Balog prati događanja u okviru Kluba kulture i kroz ovu izložbu nudi dašak glamura u našem gradu.

“Balog je okupiran mogućnošću fotografije da prenese ljepotu. On tu ljepotu pronalazi svugdje oko sebe; naročito u ljudima. Osim što se sada i profesionalno bavi fotografijom, on je postao kroničar života u Križevcima i šire, što ne treba čuditi jer je po profesiji povjesničar i povjesničar umjetnosti. Kroz izložbu “Lica-Pogledi” Balog još jače razrađuje koncept suodnosa, odnosa koji gradi fotograf s modelom. Taj odnos je odnos povjerenja i razotkrivanja: bez rukavica. Fotograf u toj situaciji mora prodrijeti u psihu osobe kako bi izvukao željeno na površinu. Njemu je cilj razotkriti sav misterij kompleksnosti života koji se krije u licu i očima ljudskog bića kojeg fotografira. Kako bi dodao još dramatike cijelom projektu, on izlaže fotografije u većim formatima. Izložene fotografije su u crno-bijeloj boji , tek na nekima je ostavljen detalj u boji. Tehnička kvaliteta, kompozicija i igra s planovima u ovim fotografijama pokazuje nam koliko je Balog narastao i stasao u svom fotografskom i stvaralačkom opusu posvećen ljepoti i ljepotama, ovdje je to iskazano kroz ljepotu žene, u čemu će Balog naći ljepotu i vrebajući je zabilježiti, vjerujem da ćemo to uskoro vidjeti na slijedećoj izložbi” – riječi su Saše Živkovića o Balogovom stvaralaštvu.

Zdenko Balog:

“Fotografija je za mene jedan vrlo razgranat homonim koji govori u najmanju ruku na tri razine: ona je tehnologija koja se razvijala, postala je i medij te se polako izdvojila i kao umjetnost, odnosno autorska fotografija. Stremim tome da fotografiji dam jedan autorski štih, svoj rukopis, da fotografija koju sam napravio može biti takva samo ako sam ju ja napravio. Koliko god nas okolo klikalo, da taj klik bude drugačiji, moj, nego bilo koga drugoga na svijetu. To je ono čemu težim, a ovaj projekt portretne fotografije, fotografije lica s naglaskom na pogled je nešto što me opčinjava. Naime, svi žanrovi fotografije koji su mene zaokupili, uvijek su uključivali ljude, a sve je na kraju imalo poantu u toj portretnoj fotografiji, u nalaženju osobe, u krađi tog djelića duše.

U čemu je ta fasciniranost čovjeka, poglavito likovnog stvaraoca, ljudskim licem? Namjerno ne govorimo ovdje o portretu, jer je portret za mene nešto mnogo šire, ali nerijetko i mnogo manje. Da, lice je motiv likovnjaka, slikara, kipara, fotografa, privlačan i uvijek izazovan, zbog složenih oblika i konfiguracija, različitih tekstura, uključuje u sebe sjaj oka, sjene i konfiguracije nosa, ponekad izboranost, a drugi puta baršunastu mekoću , labirinte kose…Lice je kušnja crtačkog umijeća, jer se odmah uočava da li je “pogođeno”, odnosno izaziva li prepoznavanje ili ne. “

“Slikanje, fotografiranje lica i pogleda susret je pogleda, interakcija, komunikacija. Ta interakcija je ono što me fascinira iznad svih fotografskih motiva, uhvaćeni pogled.

Danomice okom fotografa vrebam i hvatam onaj djelić sekunde kada pogled mog modela otkrije nešto više, kada mu/njoj se omakne onaj skroviti dio duše, koji površni promatrač u očima drugog nikad neće prepoznati. Uhvaćen pogled, uhvaćen je, zamrznut, pa ako hoćete, i ukraden, djelić duše modela. Ako sam u prikazanim fotografijama uspio prenijeti poneki takav pogled iz duše, rado ga ovdje dijelim s vama, uz svesrdnu zahvalnost svim divnim ženama i djevojkama koje su se strpljivo družile s objektivom mog fotoaparata” – poruka je križevačkog fotografa Zdenka Baloga.

Dr.sc. Zdenko Balog sudionik je i (su)organizator različitih kulturnih događanja, poglavito iz područja likovnoumjetničkog stvaralaštva. Autor je većeg broja knjiga iz područja kulturne i umjetničke povijesti, te znanstvenih studija u časopisima. Od djetinjstva pokazuje veliko zanimanje za fotografiju koja mu nikad nije bila samo hobi i zabava. Okom kamere bilježi događaje i mijene koje uočava u okolini, dokumentira kulturno blago, a posebno zanimanje pokazuje prema fotografiranju ljudi, portretne, street te glamur fotografije. Sudionik je skupnih fotografskih izložbi, član fotokluba Zagreb, a ovo mu je četvrta samostalna fotografska izložba.

Izložba se održava uz 60 godina autorovog života i tek nekoliko godina manje njegovog aktivnog bavljenja fotografijom.