Bajs o novoj podjeli

Nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi RH na temu prijedloga nove podjele prostornih jedinica
NUTS 2 razine, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs održao je konferenciju za medije,

Na konferenciji za medije bilo je riječi o prijedlogu Vlade RH o novoj podjeli prostornih
jedinica NUTS 2 razine te o odluci Bjelovarsko-bilogorske županije kojoj NUTS 2 regiji će se
priključiti po novoj nomenklaturi.

Na sastanku održanom u Banskim dvorima jučer je predstavljen prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac  prezentirala je Prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine. Sastanku s premijerom Plenkovićem prisustvovali su predstavnici Hrvatske zajednice županija, Udruga gradova i općina te predsjednici nadležnih odbora Hrvatskoga sabora.
Na temu prijedloga nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine župan Damir Bajs na današnjoj je konferenciji za medije rekao: „Kao što znate, Hrvatska je podijeljena u dvije statističke regije, Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku. Kada govorimo o tome, za mnoge od nas, uključujući i mene kao župana to je jedno od najlošijih rješenja koje je moglo biti predloženo prema Europskoj uniji. Naime, temeljem te podjele, praktički ukupnost Hrvatske nije dobila šansu povući potpore iz Europske unije, s obzirom na to da se potpore daju sukladno razvijenosti svake od tih regija, prema prosjeku 27 članica Europske unije. Mi smo tada bili na preko 61% BDP-a Europske unije i samim time svrstani smo u nepovoljniju grupu. Ovo novo rješenje na kojem Vlada radi već neko vrijeme moram pohvaliti. Moram reći da su i premijer i ministrica regionalnoga razvoja napravili pravi potez, a to je da su predložili u čak 9 varijanti mogućnost raspodjele koja će biti bolja za gotovo sve županije, posebice naravno i za Bjelovarsko-bilogorsku. Od tih 9 mogućih varijanti, 2 su na kraju ostale na stolu, to su prva i šesta varijanta“ rekao je župan Damir Bajs i pojasnio:“ U prvoj varijanti Bjelovarsko-bilogorska županija bi trebala biti svrstana u Središnju i Istočnu Hrvatsku,a to znači sa slavonskim županijama, Karlovačkom i Sisačko-moslavačkom. U šestoj varijanti bila bi u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj,a to znači sa županijama koje su sa sjevera, uključujući i Zagrebačku županiju“, rekao je župan Damir Bajs.

O odluci Bjelovarsko-bilogorske županije kojoj će se NUTS 2 regiji priključiti župan Bajs je rekao:“ Ja nisam tada u Vladi mogao dati odgovor koje regije ćemo mi biti dio. Mislim da je to jedna odluka koja će biti važna za budućnost. Ona stupa na snagu tek 2023.godine, ali može biti na snazi preko desetak godina i shodno tome ja sam zatražio vrlo kratak rok za očitovanje. Ja jesam župan Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavljam i zastupljam Županiju, ali mislim da je to nešto zbog čega moramo ipak sjesti za stol , prezentirati svima onima koji predstavljaju Županiju, dakle i političkim strankama koje su uspjele na izborima dobiti povjerenje građana i da pokušamo zajedno dati odgovor gdje ćemo otići. Moram naglasiti da su tu u pitanju i neke stvari koje su vezane uz, primjerice, razine potpora, temeljem razvijenosti te dvije regije. Mi se zapravo moramo odlučiti u koju od te dvije, za nas u svakom pogledu povoljnije varijante od sadašnje, ćemo ući.  Stoga sam ja za petak sazvao sastanak predsjednika županijskih stranaka koje participiraju u Županijskoj skupštini. Mislim da će ovakav način u kratko vrijeme koje nam je dano dati mogućnost odgovora o tome kakav ću dopis napisati prema Vladi Republike Hrvatske. Mi smo predložili i ja zahvaljujem Ministarstvu regionalnoga razvoja i Vladi što je poslala svoje predstavnike na taj sastanak i koji će prezentirati moguće varijante kako bi mi u tom vrlo kratkom roku mogli dati odgovor gdje ćemo 2023.biti smješteni. Svaka od tih varijanti je bitno bolja nego sadašnja i nama je samo da od dvije dobre varijante izaberemo najbolju za našu županiju. (županija)