HPD Kalnik – na njihovim nastupima dvorana uvijek prepuna

Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” svojim nastupima oduševljava publiku koja ih prati već godinama, posebno u vrijeme održavanja koncerata u Križevcima: tematskog i godišnjeg koncerta. Članovi HPD-a “Kalnik” započeli su ovu godinu probama te pozivom građanima koji vole pjesmu da se uključe, da se društvo pomladi. Vodi ih uvijek raspoložen za pjesmu i šalu dirigent Ozren Bogdanović.


Za portal Radija Križevci osvrnuo se na rad HPD-a “Kalnik” :

“Naš zbor ima dosta nastupa kroz godinu. To je predstavljanje na Državnoj i Županijskoj smotri pjevačkih zborova te održavamo koncerte za građane našeg grada i sve koji dođu iz nekih drugih mjesta jer su prijatelji i poštovatelji našeg zbora. Uvijek u godini imamo dva koncerta, jedan oko Dana Grada i to je već tri godine tematski koncert, i drugi, godišnji koncert oko blagdana svete Cecilije, zaštitnice pjevača u studenom kada dajemo presjek naših nastupa. Zbor postiže i lijepe rezultate na natjecanjima, osvojimo visoku srebrnu plaketu, a pretprošle godine upali smo u prvih pet zborova Hrvatske. “

Na koncertima vam je velika dvorana Hrvatskog doma uvijek ispunjena do posljednjeg mjesta, čak je i premala za sve vaše obožavatelje.

“Očito je da smo zainteresirali publiku već sa našim prvim tematskim koncertom prije tri godine i naučili je da zborska glazba nije isključivo klasična i ozbiljna, nego da se može iz nekih drugih žanrova napraviti nešto što može izvesti zbor. Tako smo prve godine napravili koncert pjesama iz filma “Tko pjeva, zlo ne misli”. Publika je bila prezadovoljna, nije bila ni dovoljno mjesta u dvorani. Slijedeće godine imali smo balade i šlagere, što je isto napunilo dvoranu. Prošle godine imali smo za temu rock, glazbu starog rocka obrađenu za zbor. Za ovu godinu pripremamo isto nešto novo, ali neću još odati temu. Ideja ima, još ćemo odlučiti što će to biti. Građani su nam rekli da smo napravili nešto što publici fali da se zabavi” – rekao je Ozren Bodanović.

Tko su članovi zbora i koliko se često sastajete?

“Pjevači su građani grada Križevaca svih dobi, svih profesija, svih “fela” kako kažemo. To je jedna dobra ekipa koja se već godinama druži i ima taj lijepi interes da voli glazbu. Da bi sve to postigli, treba marljivo vježbati. Probe su dva puta tjedno, a prije nastupa i koncerata te natjecanja i priredbi su i češće, ponekad i svaku večer. Treba vježbati, biti uporan, puno rada i žrtve. Nas je oko 30-35 i treba skupiti sve ljude, animirati, posložiti da to zvuči onako kako to današnja zborska glazba traži.”

Imali ste poziv građanima da se pridruže, da se pomladi sastav zbora.

“Svakako, tražimo nove članove jer zbor se mora i pomladiti, dođe do smjene generacija. Ima tu i zboraša koji pjevaju 20 – 30 godina. Jedna pjevačica, naša Rajka Bajsić Tepeš ima čak 43 godine staža u HPD-u “Kalnik” i zaista joj treba odati priznanje – kaže Ozren Bogdanović.

Bliži se 120 godina HPD-a “Kalnik” . Sigurno će ova obljetnica biti prigodno obilježena?

“Okupit ćemo tada ponovo bivše pjevače, kao što je to bilo i za 115. obljetnicu . Tada ih je na pozornici bilo čak stotinu . Drago nam je da je dvorana uvijek puna na našim nastupima, da građani cijene ovo što radimo” – rekao je Ozren Bogdanović.