“Od grunta do stola” – Volimo domaće, kupujmo Hrvatsko!

Projekt „Kupujmo hrvatsko“ započeo je sada već davne nam 1997. godine. Nastao je s ciljem da se prepoznaju, označe i izdvoje kvalitetni hrvatski proizvodi, te im se od tada dodjeljuju znakovi „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“,  a do danas je taj projekt dobio razmjere sveobuhvatne nacionalne akcije s velikim gospodarskim i društvenim značenjem. Hrvatska gospodarska komora 20 godina nastoji kontinuirano promovirati  sve one tvrtke, obrte, zadruge, udruge, OPG-ove te pojedince koji svojim radom, znanjem i kreativnošću doprinose razvoju različitosti gospodarstva, čime želimo dati na važnosti odabranim izlagačima, čiji se proizvodi i usluge na domaćem tržištu odlikuju vrhunskom kvalitetom kao rezultatom hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada i inovacije.
Jedan od mitova koji nikad da umru je da ćemo ako svi budemo kupovali domaće proizvode iznenada bolje živjeti, iako na koncu to nije mit nego realna strana Hrvatske.
Kupnjom domaćih proizvoda, ne samo da pomažete sebi i svom zdravlju, nego pomažete i proizvođačima koji nas opskrbljuju domaćom hranom te ih spašavate od sigurne propasti. Ponekad nam se čini kako je neki proizvod jako skup, čak dva puta skuplji nego u trgovini, ali ako već morate kupiti, zar ćete stvarno radije možda riskirati svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji  zbog nekoliko kuna više?
U ovom članku pišem o stranici na Facebooku, u koju sam i ja učlanjena, a radi se o domaćim, autohtonim proizvodima. Stranica se zove „Od grunta do stola“ i tamo se nalaze svi proizvođači koji se bave uzgojem domaće hrane. Vođa i začetnik grupe je Elvis Horvatinović, koji je stranicu otvorio iz ljubavi prema domaćim proizvodima. Koliko znamo Elvis se već dugo bavi obrađivanjem vlastitog vrta i uzgojem domaćih životinja za vlastite potrebe, i stoga je pokrenuo stranicu gdje ljudi razmjenjuju svoje recepte, stavljaju slike vrtova i proizvoda, te savjeta onima koji su tek počeli s vlastitom proizvodnjom. Naravno, uvijek ima onih koji će nekada gunđati i reći kako je preskupo, no kako kažu „jedna lasta ne čini proljeće“. „Kupujmo hrvatsko“ treba postati stil života kojeg ćemo živjeti svih 365 dana u godini. Evo nekoliko fotografija proizvoda sa stranice „Od grunta do stola“, slobodno bacite pogled, a i možete se učlaniti u grupu kako biste mogli vidjeti sve čari domaćih hrvatskih autohtonih proizvoda. (š.v.)