“Učenjem do posla”

Završnom konferencijom održanom 16. siječnja 2019. u prostorima Obrtničkog učilišta Pouka obilježen je završetak provedbe projekta „Učenjem do posla“. Partner u provedbi aktivnosti bio je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Križevci.
Kroz 12 mjeseci provedbe 31 pripadnik ciljne skupine sudjelovao je u provedbi 3 obrazovna programa u zanimanjima traženim na tržištu rada:
osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju tesar
osposobljavanje za obavljanje poslova elektrozavarivača i
usavršavanje za obavljanje poslova montera solarno toplovodnih sustava.

Od ukupnog broja polaznika koji su započeli osposobljavanje 26 ih je uspješno završilo programe. Predsjednik Upravnog vijeća Obrtničkog učilišta Pouka . Božo Barać u uvodnom obraćanju istaknuo je kako je Obrtničko učilište Pouka obrazovna institucija koja radi na poboljšanju obrazovanja i trudi se obrazovati kadrove za potrebe gospodarstva Koprivničko-križevačke županije, ali i šire. Naglasio je da u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, pokušavamo osposobiti što više nezaposlenih da steknu nova zanimanja te da se lakše zaposle.
Valerija Kramar Mihalić, rukovoditeljica odjela za tržište rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci pohvalila je uspješnu suradnju s Obrtničkim učilištem Pouka te istaknula da je najzanimljivije to da je u zadnjih pet godina Koprivničko-križevačka županija s najvećim postotkom osoba koje se uključuju u obrazovanje odraslih, s 3,35 posto.
Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije čestitao je svim partnerima u projektu uspješno provođenje istoga. Istaknuo je da su sva tri zanimanja koja su se provodila potrebna našem tržištu rada te se nada da će polaznici brzo naći dobro plaćen posao.
Prisutnima se obratila i Predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, Irena Kovačić te istaknula da brojni provedeni projektu u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije i Obrtničkom učilištu Pouka daju pravu nadu da ćemo zajedno sa parterima i dalje uspješno kandidirati i provoditi europske i druge projekte. Na kraju se zahvalila svim sudionicima u provedbi projekta ”Učenjem do posla”, a polaznicima je čestitala na uspješno završenim osposobljavanjima i usavršavanjima.
Na kraju konferencije su podijeljena Uvjerenja o osposobljavanju i usavršavanju polaznicima projekta za sva tri obrazovna programa.
Učilište je projekt „Učenjem do posla“ kandidiralo u okviru poziva „Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja, usmjerene unapređenju vještina i kompetencija polaznika u svrhu povećanja zapošljivosti“. Vrijednost projekta je 515.079,13 kn, a za njegovu provedbu osigurana su bespovratna sredstva u 100% iznosu i to 85% iz Europskog socijalnog fonda temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.