Taj Mahal – moje putovanje

Pogledajte Taj Mahal, jedno od sedam novih svjetskih čuda

Kad me viroza prikuje uz postelju, „uživam“ u visokoj temperaturi i razmišljam o lijepim životnim trenutcima koji su iza mene. Prisjećam se veličanstvenih putovanja i razmišljam o tome koji je doživljaj na mene ostavio najjači dojam. Naravno, nemoguće ga je izdvojiti, ali već duže vrijeme imam potrebu podijeliti s nekim veličanstvenost Taj Mahala u Indiji. Nema toga što o tome svjetskom čudu već nije napisano, a ja ću samo iz osobnog iskustva potvrditi da je sve što kažu – točno!

Nažalost, kad sam 2011. godine bio ondje, nosio sam samo jedan običan fotić tako da žalim što nisam imao nešto sofisticiranije da bih svoj doživljaj svima kojima to želim i svima koji to žele vidjeti mogao još ljepše prenijeti. Međutim, slikice koje su tada nastale na neki način ipak uspijevaju prikazati svu veličanstvenost tog novog čuda iz 17. stoljeća.
Kažu da je tadašnji vladar, mogul carstva, Džahan-šah imao ogromnu moć, a i mnogo žena. No jednu je volio najviše od svih (ne znam kako je to uopće otkrio, mora da je bila posebno lijepa ili pametna) – Mumtaz Mahal, koja je umrla kad je rađala njihovo četrnaesto dijete. Bio je slomljen velikom tugom i odlučio je napraviti spomenik kakav svijet još nije vidio (navodno je to bila njezina želja i njegovo obećanje njoj neposredno prije smrti). I zaista, to fascinantno građevinsko djelo treba posjetiti i vidjeti iznutra. Ono je svjedočanstvo jedne neizmjerne boli i ljubavi.


Neću se baviti detaljima iz povijesti, već samo onima koji su na mene ostavili najveći dojam.
Unutar središnje građevine nalazi se Mumtazina grobnica. Džahan je cijelo zdanje zamislio u simetričnom smislu tako da bi mu, kada bi ga netko prerezao na pola, lijeva i desna strana bile jednake. Ispod Taj Mahala prolazi rijeka Jamuna u kojoj se zrcali slika cijele građevine. Indijci su nam pričali da je preko puta rijeke Jamune namjeravao napraviti isti takav objekt sa svojom grobnicom, da bi se i takvom simetrijom povezao s Mumtaz Mahal, ali u tome ga je spriječio sin koji ga je ubio u borbi za vlast i, da mu i mrtvom napakosti, stavio ga u grobnicu odmah pored žene, čime je narušio savršenu simetriju.


Među mnogim fascinantnim detaljima koje sam tamo vidio i doživio možda je najdojmljiviji fantastično mijenjanje boje bijelog mramora cijele građevine između izlaska i zalaska sunca, pri čemu je boja iz trenutka u trenutak potpuno drugačija! Upravo ću taj zalazak sunca pamtiti cijeli život.
Ljudima koji vjeruju u postojanje energije mogu potvrditi da je tamo prisutna posebna vrsta energije koja obuzima i tijelo i dušu. Tijekom života treba posjećivati ovakva mjesta, jer nam pružaju uistinu nezaboravna iskustva. (t.k.)