Otvorenje pješačko-biciklističkih staza u sklopu projekta Cyclo-Net

Danas u 11 sati, u Ulici Franje Tuđmana kod nove biciklističke rampe, održalo se otvorenje pješačko-biciklističkih staza u sklopu projekta Cyclo-net. Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn sa zamjenikom Danijelom Šaškom, gradonačelnik Mađarskog grada Zalakarosa Ferenc Novák sa suradnicima, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, direktorica  Turističkog ureda grada Križevaca Olinka Gjigaš, vijećnici dječjeg gradskog vijeća koji su otvorili ove staze.

Projekt Cyclo-Net je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije na prvom natječaju iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Grad Zalakaros u razdoblju od 01.11.2017. godine do 30.06.2019. godine. Glavni cilj projekta je izgradnja biciklističke infrastrukture u Križevcima i Zalakarosu, kao preduvjet za poticanje ekonomskog rasta temeljenog na održivom korištenju bogatog i raznolikog prirodnog i kulturnog naslijeđa, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.593.127,95 EUR.

Okupljenima se najprije obratio gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn koji je zahvalio svima na dolasku, te izjavio kako su ove staze napravljene za naše sugrađane i našu djecu. Zahvalio je voditeljici projekta Mariji Podolski, te je zahvalio gradonačelniku grada Zalakarosa na predivnoj suradnji te je izjavio kako se nada da će ostati u dobrim odnosima te da će i dalje surađivati.

Zatim se okupljenima obratio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, koji je zahvalio na pozivu na otvorenje i čestitao gradu na ovako velikom projektu koji se ne događa svaki dan. Ovaj projekt je ogroman doprinos našem lijepom malom gradu. Također, župan je zahvalio prijateljima i partnerima iz Mađarske koji ovdje imaju veliku ulogu. Ovakvim projektima unaprjeđujemo ne samo Križevce nego i cijelu Koprivničko-križevačku županiju.

Zatim se obratila direktorica Turističkog ureda grada Križevaca Olinka Gjigaš koja je ustvari jedina bila spremna i obučena pravilno za otvorenje ovih staza. Ovo samo jedna od kockica ove priče, nadam se kako ćete odvojiti malo vremena i provesti se danas po ovim stazama.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško najavio je kako ovo nije kraj te da treba dostići još mnoge zemlje koje su ispred nas i da treba još poraditi na stazama, te kako ima još mnogo ruta u Križevcima koje bi se mogle iskoristiti za ovaj projekt. Grad se kreće u smjeru zelene energije i održive mobilnosti, a jedan od sljedećih koraka je sustav javnih bicikala koji bi trebali motivirati građane na više kretanja i više aktivnosti.

Okupljenima se zatim obratio gradonačelnik Mađarskog grada Zalakarosa Ferenc Novák, pozdravio sve prisutne, zahvalio na suradnji s Križevcima te dodao kako se nada da će Križevci postati pravo turističko središte. Izjavio je kako je sretan što je već drugi puta u Križevcima jer Križevci imaju sjajnu prošlost, povijest i kulturu. Iskoristio je priliku i pozvao Križevčane u Mađarsku, u Zalakaros,  27. travnja. 2019. godine, na svečanu predaju biciklističkih ruta te promociju svojeg grada.(tekst:š.v) (foto:h.s)