Solar Sonic Labs

Povodom prvog globalnog prosvjeda srednjoškolaca u Hrvatskoj vezanog uz klimatske promjene organizira se edukativni program za mlade u Križevcima, u petak, 15. ožujka s početkom u 15:45 sati. Ovom prilikom dolazimo u posjet Srednjoj školi “Ivan Seljanec” Križevci koja će ugostiti program pod nazivom Solar Sonic Labs.

Hrvatsko izdanje prosvjeda nastavlja se na School Strike 4 Climate, poznati globalni pokret srednjoškolaca koji je pokrenula 16-godišnja Greta Thumberg iz Švedske s ciljem osvještavanja posljedica klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Program:
Petak, 15. ožujka 2019.

1) Što je s tvojim kompjuterom?
Želiš znati što je to elektronički otpad, od čega se sastoji odbačena tehnologija i kako napraviti svoj kreativni uređaj od EE otpada? Skokni do nas da ti pokažemo što sve možeš napraviti u vrlo kratkom roku.

2) Solar Micro Lab
Zanima te što sve može pokrenuti solarna ploča? Što je to LED i zašto je važan te kako se i elektro-motori uklapaju u ovu priču. Ako je odgovor na sva pitanja – DA, onda je ovo pravi mikro laboratorij za tebe. Nauči na zabavan način sve o vezi između energije, svjetlosti i tehnologije.

3) Radionica DIY teremin – zvučni mini gadget
Kako napraviti DIY elektro teremin čije se glasanje i zujanje modulira preko foto-senzora naučit ćeš na ovoj radionici koja će ti dati i osnove elektronike. Teremin je glazbeni instrument koji se svira pokretom i izumljen 1928. godine te je od tada strašno zanimljiv svim eksperimentatorima zvuka, tako da je ova radionica izvrsna prilika da s jako malo elektronskih komponenti poneseš kući svoju mini varijantu teremina. Sve što trebaš je donijeti na radionicu je sebe i jednu plastičnu bocu koju ćemo reciklirati.

4) Recycled Orchestra
Recikliranje ‘elektro krame’ u kombinaciji s prirodnim materijalima kao što je drvna građa ili onečišćivača poput plastike može biti jako kreativan poticaj za izradu vrlo neobičnih glazbenih instrumenata. Pred tobom su instrumenti koje su napravili međunarodni izumitelji, a bave se izradom elektronskih naprava od odbačenih materijala, poput Yuri Landmana, Dirty Electronics i dr. Možda je ovo početak tvoje glazbene karijere!

Partneri u projektu:
Zelena energetska zadruga, Radiona / Zagreb Makerspace, Energetski ured- Grad Križevci, Geotehnički fakultet Varaždin, Terra Hub