Drukčiji Uskrs – bez zdrobljenih pilića, milijuna jaja i kupovine kunića
Veganska uskrsna jela, drvena jaja umjesto kokošjih, ne kupovati piliće radi zabave
68 milijuna tona
u svijetu, sedam
milijuna tona u
Europskoj uniji,
750 milijuna u
Hrvatskoj… broj
je jaja koja se
godišnje
prodaju, od čega
se u Hrvatskoj
samo u vrijeme
uskrsnih
blagdana proda
oko 30 milijuna
komada jaja!
Većina te goleme
količine jaja i
dalje dolazi iz
kaveznog uzgoja
u kojemu je
prostor za jednu
kokoš tek
neznatno veći od
površine A4
papira. Sve ono
što se u tim
skučenim
uvjetima kaveza
smatra
obogaćenjem tek
je osnovni
minimum kako bi
kokoši
preživjele
brutalne uvjete
držanja do
trenutka klanja.
„Uskrsni
blagdani su
vrijeme kada se
nemilice troše
jaja, a malo tko
razmišlja odakle
ona dolaze i
koju cijenu zbog
toga plaćaju
životinje,
okoliš i, u
konačnici, naše
zdravlje. Smisao
proslave Uskrsa
je pobjeda
života nad
smrću, što je u
suprotnosti s
praksom da se
radi te proslave
iskorištava i
ubija najveći
broj kokoši,
pilića, svinja i
drugih životinja
kako bi se na
stolovima našli
jaja, šunke i
kolači s jajima.
Uskrsni blagdani
mogu se i
trebaju
proslaviti bez
tradicionalne
okrutnosti prema
životinjama”,
kaže Emanuela
Poturica iz
Prijatelja
životinja.
Navodi da je
današnji uzgoj
kokoši radi jaja
moguć samo zbog
tehnologije koja
maksimalno
iskorištava
životinje i zbog
ljudske
bezobzirnosti.
Pilići nikada ne
vide majku i ne
rastu uz nju,
nego se rađaju u
valionicama. Tek
rođene muške
piliće u
Hrvatskoj melju
žive, a drugdje
u svijetu
ubijaju gušenjem
jer nisu korisni
u industriji
jaja. Pilićima
strojno režu
kljun, nakon
čega mnogi i
umru, kako se
kokoši ne bi
zbog užasnih
uvjeta držanja
međusobno
kljucale i
ranjavale. Kako
bi se potaknulo
novo razdoblje
nesenja jaja
kokoši šokiraju
jednotjednim
uskraćivanjem
hrane, vode i
svjetla, što
rezultira
opadanjem perja
i stresom. Nakon
12 – 14 mjeseci,
potpuno
iscrpljene i
islužene kokoši
u klaonicama
vješaju za noge
i režu im
vratove. Njihovo
meso koristi se
za juhe, mačju i
pseću hranu te
gnojivo.
Poturica
zaključuje:
„Jaja nam nisu
nutritivno
potrebna u
prehrani, a
Uskrs se može
obilježiti i uz
namirnice i jela
biljnoga
podrijetla.
Apeliramo na sve
da umjesto
kokošjih jaja za
bojanje izaberu
drvena; da se
tijekom blagdana
počaste ukusnim
veganskim jelima
kao što su
pečenje od
sejtana,
francuska salata
s biljnom
majonezom i
pinca bez jaja
te da, umjesto
kupnje kunića
ili pilića kao
zabave za djecu,
udome napuštenog
psa ili mačku.”
Više informacija
i recepti
veganskih
uskrsnih jela
nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.
radiokrizevci.hr