5 namirnica koje čiste organizam

Čišćenje organizma povjereno je jetri, no i njoj je povremeno potrebna pomoć, naročito nakon blagdana tijekom kojih se obično natrpamo svim i svačim.

Uz to, smanjuje se i žudnja za nezdravim namirnicama i potiče rad probavnog sustava, pa evo pet namirnica koje će vam pomoći u tome.

Brokula – ima odlična antioksidativna svojstva. Znanstvenici su dokazali da redovno konzumiranje ovog povrća može smanjiti rizik od nastanka raznih vrsta raka.

Cikla – ima moćno protuupalno djelovanje, a betalain, koji cikli daje tamnu boju, snižava razinu slobodnih radikala u tijelu i pomaže u procesu regeneracije stanica jetre.

Luk i češnjak – sadrže flavonoide, koji stimuliraju rad jetre, a imaju odlična antibakterijska svojstva i jačaju imunitet. Iako nisu primamljivog ukusa i mirisa, svakako ih treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Zeleni čaj – odličan je izvor antioksidansa. Sadrži kofein, zahvaljujući kojem pruža potrebnu energiju, a također ima svojstvo diuretika te pomaže u sprječavanju nadutosti, kao i pri izlučivanju viška vode iz tijela. Luk i češnjak – sadrže flavonoide, koji stimuliraju rad jetre, a imaju odlična antibakterijska svojstva i jačaju imunitet. Iako nisu primamljivog ukusa i mirisa, svakako ih treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Zeleno lisnato povrće – budući da pomaže tijelu osloboditi se toksina, kada god si u mogućnosti, zeleno povrće jedi sirovo. Ako ga pak kuhaš, neka to bude na pari kako bi se sačuvalo što više hranjivih tvari. Naravno, ne možemo zaboraviti na mrkvu, celer, rajčicu i ostalo povrće koje pomaže organizmu, a redovito ga izostavljamo iz naših obroka.(metroportal)