Bager kojim se upravlja od kuće

Da je rad od kuće danas privilegija programera, web dizajnera, novinara i drugih zanimanja koja imaju veze sa moderno informacijsko-komunikacijskom tehnologijom, to je već opće poznato. No, manje je poznato da se isti trendovi sve više pojavljuju i na drugim područjima ljudske djelatnosti. U jednu od takvih djelatnosti, što će mnoge začuditi, spada i građevinarstvo.

Naime, dio poslova koji se u građevinarstvu trenutno strojno obavljaju, polako ali sigurno, zahvaća ozbiljni proces digitalizacije. Da je tome tako, dokazuje izlaganje najmodernije građevinske tehnologije na najpoznatijem svjetskom sajmu građevinarstva i strojarstva “Baum 2019.” u njemačkom gradu Munchenu. Na Sajmu je, među ostalim, tako prikazano upravljanje bagerom na daljinu. Naime, radi se o kompjuterskom programu kojim je moguće raditi robotiziranim bagerom iz obiteljskog doma, koji može biti udaljen čak i nekoliko tisuća kilometar od radnog mjesta ili gradilišta.

U konkretnom slučaju, operater na bageru, pokazao je kako se iz Munchena (sajmišnog prostora) uspješno upravlja bagerom koji je se nalazio u dalekoj Južnoj Koreji. Bagerist je uz pomoć svih radnih ručica, okružen sa samo nekoliko video zaslona na kojima se prikazuje radni prostor, bez ikakvih poteškoća izvodio zemljane radove. U radu su mu pomogli senzori i niz kamera kojima je bager opremljen, ali i prethodno stečeno strojarsko iskustvo i informatička znanja. Itekako je vjerojatno, ne samo u građevinarstvu već i drugim sektorima, da će rad od kuće uz pomoć modernih tehnologija, sve više biti budućnost od koje će zavisi ljudski napredak. U svemu tome, bitno je ipak da nove inovacije i sva dostignuća, budu na korist, a ne štetu čovjeka. (zv)