Kreće izgradnja i opremanje 22 uljare – kroz Program ruralnog razvoja osigurano 50% troškova

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić prisustvovao je danas, 17. travnja 2019. godine u Zagrebu potpisivanju 22 ugovora za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja, koje je s poljoprivrednicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić.

Ukupna vrijednost potpore projektima iznosi 26,7 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost ulaganja 56,2 milijuna kuna. Ugovori su rezultat 3. natječaja tipa operacije 4.2.1. – Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima iz Programa ruralnog razvoja RH vrijednog 75 milijuna kuna koji je, za razliku od prethodna dva, bio namijenjen isključivo za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja od maslina, tikva (buča) uljarica i voća.

Vrijednost potpore po projektu predviđena natječajem iznosila je od 15.000 EUR do 600.000 EUR, a intenzitet potpore po projektu 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Želimo proizvode s dodanom vrijednošću i stvaramo uvjete za takvu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda. Bez blizine uljara nema ni kvalitetnog ulja na koje smo ponosni, zato smo osmislili natječaj upravo da bi se što više domaće sirovine preradilo u ulje u domaćim uljarama te proizvođačima osigurali bolju poziciju na tržištu uz dodanu vrijednost.“izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar, Tomislav Tolušić te se posebno osvrnuo na maslinarstvo „Povećava se potražnja za maslinovim uljima, potrošači sve više cijene „butik“ proizvodnju, pa imamo šansu za veću proizvodnju, za sadnju novih nasada maslina i to ekoloških. Maslinarstvo je među našim strateškim proizvodnjama i to u skupini iznimno osjetljivih sektora koje posebno potičemo, a poticaji za proizvedeno i prodano ekstra djevičansko maslinovo ulje ostaju i dalje.“

U Programu ruralnog razvoja postoji niz mjera na koje maslinari mogu aplicirati. Od ulaganja u modernizaciju i povećanje kapaciteta, investiranja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti, mogu dobiti sredstva kao mali ili mladi poljoprivrednici, za obnovu proizvodnih potencijala, preko okolišnih i ekoloških potpora do vrlo povoljnih polica osiguranja.