Križevački gimnazijalci kušanjem knjiga obilježili Međunarodni dan dječje knjige

Povodom Međunarodnoga dana dječje knjige koji se obilježava 2. travnja, na rođendan književnika Hansa Christiana Andersena, učenici 2. a razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci sudjelovali su na svečanom ručku u školskoj knjižnici. Njihova domaćica, knjižničarka Marina Vidović Krušić, pripremila im je pet ukusnih sljedova vrhunske literature. Tako su učenici kušali ljubavne, kriminalističke i fantastične romane, svjetske hitove i romane za mlade.

U ugodnoj atmosferi svaki učenik prolistao je pet naslova, po jedan sa svake plate, i na taj način procijenio bi li želio pročitati koju od tih knjiga u slobodno vrijeme. Učenici su nakon ručka odlučili neke od kušanih knjiga ponijeti kući što je domaćici bio najbolji znak da su se kušane knjige učenicima svidjele.

Poticanje čitanja među mladima, a posebno čitanja iz užitka, danas je jedna od najvažnijih uloga školskog knjižničara. Ovakve aktivnosti mogu učenike dodatno zainteresirati za čitanje. Kvalitetna knjiga, baš kao i kvalitetna namirnica, višestruko pozitivno utječe na razvoj čovjeka.

Inače, križevački gimnazijalci pobijaju stereotip o tome kako mladi ne vole čitati. Usprkos skromnom fondu knjiga za čitanje u slobodno vrijeme u školskoj knjižnici i unatoč zahtjevnom nastavnom programu i brojnim drugim obavezama gimnazijalaca, u 2018. godini svaki drugi učenik posudio je prosječno pet knjiga za čitanje u slobodno vrijeme. Upravo zato od ove školske godine u školi djeluje i Čitateljski klub „GIZDavi šegrti“, a uz to pojedini učenici pišu osvrte na pročitane knjige za školsku radijsku emisiju „Šalabahter“ koja se emitira na Radio Križevcima.

Marina Vidović Krušić