Poruka za Hrvatsku – Drago Pilsel

Od poznatog Falklandskog rata prošlo 37 godina (2. travnja – 14. lipnja 1982.), u njemu je poginulo oko 600 argentinskih i 258 britanskih vojnika, a Argentina je izgubila dio teritorija. Usprkos tome što je pobjedila Velika Britanija, Argentina je prema ratu kao povijesnom događaju zauzela specifičan odnos.

On je najbolje vidljiv upravo po načinu argentinske komemoracije koja, što je manje poznato široj javnosti, nije samo posvećena argentinskim nego i britanskim vojnim i civilnim žrtvama. Da takav način komemoracije može itekako biti primjer čitavom civiliziranom svijetu, a posebice Hrvatskoj i drugim zemljama bivše Jugoslavije, priznaje poznati hrvatski novinar i književnik Drago Pilsel.

Nedavno otputovavši u svoju rodnu Argentinu, u kojoj nije bio već više od 10 godina, Pilsel je tako svjedočio neobičnom komemorativnom skupu posvećenom ratu za Faklandsko ili Malvinsko otočje kako ga nazivaju Argentinci. – Rat za Malvine ili Falklands i dalje boli. 2. travnja je godišnjica desanta i vraćanja argentinske zastave. Na komemorativnom skupu kod glavnog spomenika palima, u Buenos Airesu vojna glazba svira argentinski, ali i britanski vojni marš. Znak poštovanja prema svim žrtvama. Poruka za Hrvatsku. – u objavi na svom facebook profilu, napisao je Pilsel koji je za portal Radio Križevce dao izjavu. (zv)