Neobične afričke tradicije

Svatko od nas ima neke tradicije koje su ili samo naše, ili možda na razini obitelji, a ima i onih koje dijelimo s velikim brojem ljudi širom svijeta poput religijskih tradicija. Tradicije su sastavni dijelovi svih kultura. One se prenašaju naraštajima te imaju simbolička značenja koja su mnogo značila našim pretcima. Upravo zbog tog velikog značaja, mi imamo obavezu održavati i provoditi određene tradicije. No ono što mi smatramo normalnim, nije normalno svakome, kao što ni nama nisu normalne tradicije dalekih kultura. Obično su to običaji dalekih kultura s kojima ne dijelimo snažnu geografsku povezanost, religiju ili način razmišljanja te mentalitet.
Pravi primjer kako je ljepota relativna te je samo u oku promatrača je pleme Mursi iz Etiopije. Članice tog plemena u usnicama nose glinene ploče relativno velikog promjera i težine zbog tradicije, ali to se također smatra primjerom ljepote. Kada djevojka navrši 15 godina, majka i još jedna starija članica obitelji joj presječu usnicu. U nju je stavljena drvena mala pločica koja se nosi tri mjeseca kako bi posjekotina zacjelila, a usnica se privikla na uteg. S vremenom, pločice postaju sve veće i teže. Bitno je napomenuti da je odluka “pirsanja” u potpunosti na njima.
Iako je govor tijela nešto što se u određenoj mjeri razlikuje od naroda do naroda (primjerice različita značenja dizanja dva prsta u zrak ili klimanja glavom da/ne) postoje neke kretnje i radnje koje nas ipak mogu ostaviti u čudu. Članovi plemena Masai smatraju pljuvanje znakom sreće. Tako kada se rodi dijete, majka i otac pljunu na njega kako bi ostalo zdravo, a prilikom pozdravljanja i rukovanja, pripadnici pljunu u svoje ruke. Urođeno nam je da nam je slina pomalo gadljiva jer znamo da se njome prenose brojne bolesti, pleme Masai ipak ne misli na taj način.
Kao što se Španjolci utrkuju s bikovima ili im mašu pred nosom crvenom tkaninom, članovi plemena Hamar su se odlučili na šetnju po njihovim leđima. Relativno pitomih 15 bikova su poredani u liniju koju dečki moraju prehodati, odnosno preskakati. Da im dodatno otežaju posao, bikova leđa su namazana blatom kako bi bila skliska. Sudjelovanje u ovoj tradiciji je obavezno za sve dečke te uspjeh ili pad znači mnogo za reputaciju obitelji. Ako dečko ne uspije prehodati liniju, smatra se da nije spreman za ženidbu sve dok ne uspije.
(E.B.)