Razgovor: Dragan Despot, dramski i filmski glumac

U Križevcima je nedavno gostovao dramski i filmski glumac Dragan Despot koji je ostvario brojne televizijske i filmske uloge, dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Križevčani su ga mogli gledati u monodrami “Na rubu pameti”. Postavili smo mu nekoliko pitanja, pa je za portal Radija Križevci izjavio:

-“To je jedan od rijetkih Krležinih romana koji je moralno determiniran kad govori o nekim osnovnim stvarima koje se tiču samog čovjeka, govori o najveće problemu ljudskog bića koji uzrokuje sve probleme u ovom svijetu, a to je na neki način ljudska glupost. Govori o nekim moralnim principima kao pravednost, o politici, o umjetnosti, o novinarstvu. Tu sam našao bliskost sa svojim stavovima o životu i ljudima i krenuo sam u taj projekt koji je na neki način bio i zahvalan za obraditi kao monodrama. Nastojao sam time iskazati i svoj bunt prema situaciji koja vlada u društvu. To mi je bio idealan materijal jer sam i predavao studentima i te Krležine rečenice su mi godinama zapravo odjekivale u glavi i u jednom trenutku nekog svog kreativnog traženja , našao sam se u tome.”

Tu se izvrsno uklopila glazba Arsena Dedića?

“Naravno, nitko od glazbenika nije tako dobro poznavao Krležu kao što je to bio Arsen Dedić. Koristeći privilegiju da sam s Arsenom bio i privatno u dobrim odnosima, iskoristio sam da mi pomogne na taj način. Njegov odlazak me pogodio, imao sam osjećaj da poslije njega nije ništa isto.

Ta monodrama me razmazila u mom odnosu prema publici jer tako je dobro primljena.”

Sigurno nije lako raditi prema Krležinim tekstovima?

“Pa nije. Treba čovjek imati iskustva, tehnički i glumački biti spreman da se svlada ta vještina, te mrtve rečenice s papira pretvoriti u živi govor. Trebala ga je razumjeti publika. Mnogi su učenici poslije odgledane predstave imali potrebu pročitati taj roman, mnogi su željeli postati glumci . To mi je naročito milo da sam mogao na taj način motivirati mlade i da sam im to učinio razumljivim i jednostavnim iako ona zahtjeva veliki intelektualni i emotivni angažman i mene na sceni, a i publike koja to sluša.”

Gospodine Despot, ostvarili ste brojne televizijske i filmske uloge?

“S obzirom i na situaciju u kazalištu koja nije briljantna, ulazio sam u neke televizijske projekte koji su bili dosta na visokom profesionalnom nivou, televizijske serije “Počivali u miru”, pa “Novine”. Obje su serije tom nekom kvalitetom prešle granice naše države i postale uspješan izvozni proizvod. To mi je bila na neki način kompenzacija za lošiju situaciju u kazalištu.”

Spomenuli ste “Novine”, jako dobro su primljene. Da li se priprema možda i nova sezona?

“Upravo je u tijeku priprema treće sezone. Mislim da bismo krenuli sa snimanjem krajem petog ili u šestom mjesecu. Mogu reći da se baš jako veselim. Spomenuo bih da me je veliki redatelj Dalibor Matanić oduševio svojim odnosom i angažmanom pružajući mogućnost slobodnog izražavanja”.

Što trenutno radite i pripremate?

“Imam promociju nove knjige Mire Gavrana, čitam dio iz romana. Bavim se nekim privatnim stvarima, doma, oko obitelji i pripremam se upravo za to snimanje “Novina”. Uglavnom inzistiram da radim ono što želim. Puno vremena provodim u krugu obitelji jer je to na neki način i jedna oaza, to vas čini čvrsto na zemlji. To je jedno uporište odakle sve kreće.

To je jedna privilegija da možete o glumačkim stvarima razgovarati u obitelji, nadopunjavati se”. (J.I.)