Svečano obilježen Dan Grada Križevaca – 767. rođendan u 108 slika!

Najvažniji i najvredniji resurs grada su građani

Povodom 767. obljetnice Grada Križevaca u Hrvatskom domu održana je svečanost kojoj su prisustvovali brojni gosti: izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Branko Hrg, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Felak, Izaslanik predsjednika Vlade RH Darko Sobota, izaslanik potpredsjednika Vlade Tugomir Majdak, saborski zastupnici Sonja Čikotić, Ljubica Lukačić, Željko Lacković, Josip Križanić, Gordan Maras, Marko Sladoljev, zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, upravitelj Križevačke eparhije mons. Milan Stipić, župan Darko Koren sa zamjenicima i suradnicima, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina te prijateljskih gradova, počasni građani grada, predstavnici sudbene i crkvene vlasti, gospodarstvenici i brojni drugi građani.

“Najvažniji i najvredniji resurs našeg grada su građani, ljudi s vjerom i nadom i zato se trudimo da jednako i ravnomjerno razvijamo svih 60 naselja našeg grada ” – kazao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović.

Gradonačelnik Mario Rajn u svom obraćanju gostima istakao je da slavimo s razlogom, slavimo u ljepšim, ugodnijim i naprednijim Križevcima.

“Ispunjeni ponosom što pripadamo svome gradu, slavimo s razlogom. No, ponos i odgovornost nameću i obaveze koje ova Gradska uprava nastoji ispuniti. Istaknut ću kako je proteklu godinu obilježila nacionalna afirmacija upravljanja gradom na održiv način. Usmjerenost uprave na korištenje znanja i iskustva naših djelatnika , odnosno na lokalno dostupne resurse i potencijale prepoznata je u vidu dobivenih nagrada, statusa i šampionskih titula, ali više od toga u povjerenju naših sugrađana. Suradnjom sa dionicima središnje države, županijom, javnim tvrtkama i saborskim zastupnicima gradimo projekte za slijedeća desetljeća. Ulaganja u ljude, u obrazovanje i znanje smatramo najboljom investicijom. Zato smo našim mladim ljudima osigurali povoljnije uvjete za stanovanje, lakšu i jeftiniju izgradnju obiteljskih domova u našim Križevcima.”- kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Istakao je nastojanje poboljšanja standarda u osnovnim školama, provođenje programa energetske obnove škola i vrtića, adaptaciju i modernizaciju postojećih prostora, osiguranje besplatnih udžbenika za učenike, besplatan obrok za potrebite, zapošljavanje logopeda.

“Nastojimo mijenjati naš grad sa željom da njegov identitet i tradicija ostanu nepromijenjeni. Jer, identitet Križevaca upravo je identitet Križevčana. Sadašnja Gradska uprava djeluje na dvije premise: zadržavanje tradicije, ali i sanjanje novih ideja koje se našim djelovanjem pretvaraju u stvarnost. Snove i ideje nitko nam nema pravo oduzeti. Oni će biti ostvareni svim izazovima i preprekama unatoč. Želim zahvaliti svima koji pridonose našem razvoju, ponajprije građanima zbog kojih smo ovdje ” – kazao je gradonačelnik zahvalivši svima koji pomažu da grad bude što bolji i razvijeniji, da u njemu bude što ljepše živjeti svakom stanovniku.

U ime gradonačelnika i načelnika obratio se gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak uputivši čestitke, a u ime župana Darko Koren koji je uputio veliki pozdrav svom gradu i ljudima koji ovdje žive:

“Drago mi je čuti sve ovo pozitivno, da budemo u zajedništvu i doprinesemo da grad napreduje i razvija se. Križevci imaju perspektivu i potencijal, grad su znanja, obrazovanja, prosvjete. Na tim temeljima moraju se i dalje razvijati. Križevci su i grad poduzetništva, mnogih društvenih zbivanja, vatrogastva, sporta” – istakao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren .

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić uz čestitke gradu za rođendan osvrnuo se i na najveći projekt Aglomeracije koji više nije upitan.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića obratio se zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota:

“Ovo je grad povijesti i bogate tradicije koji je ostvario godinama svoj san i vjerujem u njegov daljnji razvoj” – kazao je i čestitao ovogodišnjim laureatima na nagradama.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Felak kazao je da je puno generacija radilo i stvaralo u ovom gradu svetog Marka Križevčanina te da se puno učinilo da Križevci budu što bolje mjesto za život.

“Križevci su specifični jer gotovo polovina stanovništva živi u naseljima oko grada, treba puno znanja i umijeća da se zadovolje potrebe stanovnika” – kazao je Damir Felak i osvrnuo se na izgradnju pruge koja bi trebala biti dovršena, prema najavama, do 2021. godine i poželio da se Križevci i dalje razvijaju na ponos građana.

Na kraju je čestitke uputio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Branko Hrg te kazao da su Križevci bili jedan od prvih gradova koje je predsjednica posjetila nakon što je izabrana.

“Ovaj grad je imao prekrasne ljude kroz 767 godina povijesti, ali i u ovo vrijeme” – kazao je Branko Hrg osvrnuvši se i na projekt atletske staze:

“Ovaj grad će uskoro imati toliko očekivanu atletsku stazu. Zahvalio bih Tihomiru Gudiću, izvršnom direktoru Sportskih igara mladih što je uspio da se osiguraju za atletsku stazu prva velika sredstva s nacionalne razine. Sretan Dan Grada i neka nas čuva i prati naš zaštitnik sveti Marko Križevčanin” – kazao je saborski zastupnik, izaslanik predsjednice Branko Hrg.

Svečanost je bila prigoda i za dodjelu priznanja zaslužnim građanima i udrugama. Zahvalnice gradonačelnika primili su: monsinjor Nikola Kekić, Antonio Kossi, Marija Prodan i dr. Ante Kamenjašević.

Dobitnici priznanja Grada Križevaca su: Danijela Jobač za predan i nesebičan volonterski rad u Zajednici tehničke kulture Križevci s djecom i mladima, Josip Petrlić Pjer za svestrani literarni i kulturno-umjetnički rad te promociju Križevaca i križevačkog kraja diljem Hrvatske, DVD Apatovec uz 70. obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na promicanju dobrovoljnog vatrogastva , KUD “Prigorje” za postignute višegodišnje uzorne uspjehe u radu kao i za iznimna postignuća u 2018. godini i Ivana Tlak Gajger za znanstveni i stručni doprinos te kontinuirani rad na popularizaciji znanosti i veterinarske struke na području pčelarstva čime pridonosi promicanju gospodarstva i društvenog života na području grada Križevaca.

Plakete Grada Križevaca dodijeljene su : Nogometnom klubu “Radnik – Križevci” uz 110. obljetnicu djelovanja na razvoju sporta u Križevcima, a napose radu s djecom i mladima, DVD-u Sveta Helena uz 80. obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na promicanju dobrovoljnog vatrogastva i DVD-u Glogovnica uz 80. obljetnicu uspješnog i kontinuiranog rada na promicanju dobrovoljnog vatrogastva.

Nagradu za životno djelo primio je Stjepan Jembrek za iznimni doprinos razvoju radioamaterizma, digitalnih komunikacija i digitalnih mreža u Križevcimna, te predani rad u Planinarskom društvu “Kalnik” osobito na markiranju i čišćenju planinarskih staza.

U ime nagrađenih obratio se predsjednik Nogometnog kluba “Radnik – Križevci” Darko Jambreković koji je zahvalio na nagradama:

“Zahvaljujem na nagradi, ponosni smo i sretni zbog toga, entuzijazam je nužan u djelatnostima kojima se bavimo” – kazao je Darko Jambreković.

U glazbenom dijelu programa na svečanosti povodom Dana Grada Križevaca nastupila je sopranistica Ana Fortuna. (J.I./H.S.)

radiokrizevci.hr