U sklopu aktivnosti projekta „I ja odvajam“ gradonačelnik primio najbolje razrede

Gradonačelnik Mario Rajn održao je danas, 30. travnja u Velikoj gradskoj vijećnici prijem za razrede koji su bili najbolji u aktivnostima koje su provedene u sklopu EU projekta „I ja odvajam“.
Riječ je o 2.c razredu Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga koji je na kvizu znanja za srednjoškolce na temu sprječavanja nastanka otpada, pravilnog odvajanja otpada u kućanstvima, kućnog kompostiranja i ponovne upotrebe otpada osvojili prvo mjesto i samim time izlet u Kopački rit i obilazak Komunalnog društva Unikom iz Osijeka, a na kojem su bili u ponedjeljak, 29. travnja.
Na prijemu je bio i 6.a razred Osnovne škole Ljudevita Modeca koji su bili najbolji na natjecanju osnovnih škola u izradi kreativnih stvari od prethodno sakupljenog otpada izradivši funkcionalni punjač za mobitele od starih baterija te su tako osvojili izlet u Lonjsko polje i selo roda Čigoč na koji idu 2. svibnja.
Čestitke na pokazanom znanju i osvojenim nagradama učenicima je uputio gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši kako ekološka osviještenost kreće upravo od njih jer su upravo djeca i mladi najbolji promotori održivog gospodarenja otpadom.
Djecu je pozdravila i voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša Dijana Mijač Dretar koja je još jednom naglasila važnost odgovornog postupanja s otpadom i sortiranja na kućnom pragu.
Učenici 2.c razreda Gimnazije sa svojom profesoricom Gordanom Pintarić-Kovač ukratko su predstavili svoje dojmove s izleta i uručili prigodnu uspomenu gradonačelniku Rajnu i

voditeljici Mijač Dretar dok je učenik 6.a razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca Vedran Obad predstavio način na koji je samostalno napravio punjač za mobitel od starih baterija i tako oduševio sve prisutne.
Prijemu su prisustvovali i ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci Dražen Bokan te profesorica 6.a razreda Gorana Lovreković.
„I ja odvajam!“ je projekt kojim se provode izobrazno-informativne aktivnosti radi osvješćivanja građana grada Križevaca i općine Sveti Ivan Žabno o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom. Naglasak projekta je na sprječavanju nastanka otpada, pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima, kućnom kompostiranju i ponovnoj upotrebi predmeta, a sve u cilju smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalište „Ivančino brdo“ u Križevcima. Vrijednost projekta je 547.346,72 kune, a 84,9 posto odnosno 465.244,71 kuna je sufinancirano iz Kohezijskog fonda. (Ured gradonačelnika)