Zabranimo lagane plastične vrećice!

Povodom Dana planeta Zemlje Prijatelji životinja pišu Ministarstvu zaštite okoliša i energetike

– Ni jedna vrećica ne bi smjela biti besplatna; neke treba odmah ukinuti, a u konačnici sve

Udruga Prijatelji životinja već više od desetljeća poziva na zabranu prodaje jednokratnih plastičnih vrećica. Povodom Dana planeta Zemlje, iz Udruge su uputili dopis Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i zatražili da se u Hrvatskoj zabrane lagane plastične vrećice tanje od 50 mikrona, a da se za vrećice tanje od 15 mikrona za početak odredi minimalna cijena od barem dvije kune po vrećici! Kao alternativa laganim plastičnim vrećicama mogu se koristiti platnene torbe, košare i višekratno upotrebljive mrežaste vrećice za voće i povrće. No i za najtanje plastične vrećice postoje višekratne alternative te i te vrećice u konačnici treba zabraniti. Zato Prijatelji životinja pozivaju građane i da općenito smanje kupovinu proizvoda pakiranih u plastiku te da radije kupuju proizvode u rinfuzi i u većim količinama, čime se izravno smanjuje količina materijala utrošenog na pakiranje. 

U Hrvatskoj je od početka 2019. na snazi obaveza naplate laganih plastičnih vrećica za nošenje, tanjih od 50 mikrona. Vrlo lagane vrećice u koje kupci pakiraju npr. voće i povrće, dakle, one tanje od 15 mikrona, besplatne su, no za njih je trgovac obavezan istaknuti natpis: „Vrećice koristite štedljivo”. Unatoč tome, potrošači i dalje nemilice koriste te najtanje vrećice uzimajući čak potpuno nepotrebno posebne vrećice kada kupuju samo jedan komad voća ili povrća, iako cijenu u trgovini mogu nalijepiti na pojedinačni proizvod. 


Praksa pokazuje da se simboličnom naplatom plastičnih vrećica i besplatnim dijeljenjem onih najtanjih neće postići značajno smanjenje korištenja plastičnih vrećica u Hrvatskoj. Kupovina ili uzimanje nove plastične vrećice pri svakom odlasku u trgovinu izravno utječe na okoliš jer te vrećice završit će vrlo vjerojatno na odlagalištu otpada gdje će se godinama razgrađivati ili u spalionici otpada gdje će se spaliti s ostalom plastikom i povećati količinu stakleničkih plinova u atmosferi. Reciklaža plastike odvija se u najmanjem udjelu, a i za nju su potrebni dodatna energija i resursi. Stoga trebamo težiti potpunoj zabrani njihove upotrebe.   

Prijatelji životinja upozoravaju da goleme količine plastičnih vrećica i ostalih predmeta od plastike završavaju u svjetskim morima, oceanima i kopnenom okolišu, a tamo predstavljaju životnu opasnost za brojne životinje koje se u njih mogu zapetljati ili ih progutati. Ni biorazgradive alternative nisu puno bolje jer njihovom razgradnjom nastaje mikroplastika koja završava u okolišu i vodi, a onda i u organizmima životinja i ljudi.

Hrvatska, kao turistička zemlja, ima posebne interese zaštititi svoj okoliš od plastičnih vrećica. Stoga Prijatelji životinja ističu nužnost zabrane, kroz izmjene i strogu kontrolu primjene Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, jednokratnih laganih plastičnih vrećica i naplate onih najtanjih koje služe kao primarna ambalaža, a zatim zabrane i tih vrećica. 


Navode da, povodom Dana planeta Zemlje, osim izbjegavanjem plastičnih vrećica, možemo pomoći jedinome domu koji svi imamo i korištenjem predmeta za višekratnu upotrebu, razvrstavanjem otpada, štednjom vode, a najviše promjenom prehrambenih navika s obzirom na to da veganska prehrana u najvećoj mjeri utječe na smanjenje klimatskih promjena, zagađenja tla, vode i zraka te gladi u svijetu.

Više informacija može se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.