Županijski gospodarstvenici na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2019.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2019. jedna je od najvećih i najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, po 22. put je otvorio svoja vrata. Čast da ovu manifestaciju, koja se održava u Slobodnoj zoni Hercegovine, proglasi otvorenom pripala je predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, a svečanosti otvorenja prisustvovali su i župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, saborski zastupnik Damir Felak, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, direktor HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj, član Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec te brojni državnici i gospodarstvenici iz regije i svijeta.

Otvorenju je prisustvovao i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a predsjedatelj Predsjedništva BiH Dodik posebno je zahvalio delegaciji Narodne Republike Kine, koja ove godine ima ulogu partnera Sajma, predvođenoj ambasadorom Zhangom Shenfengom. Ambasador Shenfeng je u ime Kine uručio priznaje Miloradu Dodiku, koji je isto primio u ime Bosne i Hercegovine.

Direktorica Sajma Dalfina Bošnjak izrazila je zadovoljstvo što je Kina zemlja partner Sajma, što je najbolja potvrda razvitka suradnje i značajan doprinos sveukupnom povezivanju zemalja regije s Kinom, a obratio se i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

U sklopu pet dana, do 13. travnja, predstavit će se izlagači iz tridesetak zemalja, njih oko 860, a od grana gospodarstva prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma, na kojem se promoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda, te Sajam knjige i grafičke industrije. Također, Sajam je mjesto za održavanje bilateralnih političkih razgovora, ekonomskih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih natjecanja.

I ove su se godina na Sajmu predstavili gospodarstvenici iz  Koprivničko-križevačke županije u organizaciji  HGK – Županijske komore Koprivnica, a zajednički nastup prilika je za predstavljanje proizvoda i usluga na ovom, za županijsko i hrvatsko gospodarstvo, značajnom  tržištu, kao i za produbljivanje gospodarskih veza s Bosnom i Hercegovinom. Pored Njemačke i Italije, tržište Bosne i Hercegovine najvažnije je izvozno tržište za poduzetnike iz Koprivničko-križevačke županije. Na zajedničkom izložbenom prostoru  predstavljaju se tvrtke Podravka, Radnik, Lasselsberger-knauf, Hangar18, Vemo trade te 30-tak izlagača poduzetnika i obrtnika iz Županije koji su prisutni ili žele plasirati svoje proizvode i usluge na tržište Bosne i Hercegovine.

Zajedničko predstavljanje gospodarstvenika podržali su  Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Županija i PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Župan je kazao kako su Županija, županijski poduzetnici i tvrtke prisutni na Sajmu u Mostaru od samih početaka, dodavši: „Kao što to uvijek ističemo, tržište Bosne i Hercegovine za naše gospodarstvo predstavlja važnog partnera, a posebna povezanost postoji s tvrtkom Podravka koja je ovdje odlično prihvaćena. Drago nam je što je i ove godine Sajam privukao brojene izlagače i posjetitelje, ali i vrh regionalne politike, te će biti mnogo prilika za razmjenu iskustava i dogovore za suradnju.

Župan i suradnici, zajedno s ostalim visokim dužnosnicima, obišli su županijske izlagačke prostore te im poželjeli mnogo poslovnog uspjeha i novih kontakata.

U sklopu Sajma održana je i tradicionalna svečana večera za brojne gospodarstvenike i političke uglednike kojoj su domaćini bili Koprivničko-križevačka županija, Podravka i HGK Županijska komora Koprivnica.