11. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Otvorena izložba akademskih slikara Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića

U Križevcima se do nedjelje održavaju 11. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Manifestacija je započela jučer u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana i taj dan bio je posvećen sv. Marku Križevčaninu. Molitveni, književni i glazbeni program njemu u čast izveli su članovi Udruge “Dr. Stjepan Kranjčić”.

Nakon mise u Likovnoj galeriji održan je program pod nazivom “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” u sklopu kojeg je otvorena izložba akrila i ulja na platnu akademskih slikara Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića.

U programu otvorenja sudjelovala je ravnateljica Gradskog muzeja u Križevcima Tea Hatadi,u ime Grada Križevaca pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. koje je i organizator izložbe, likovni kritičar Stanko Špoljarić te sami autori. U duhovno glazbenom programu nastupili su dramski umjetnik Dubravko Sidor i kantautor Antonio Tkalec. Izložbu je otvorio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, a moći će se razgledati do 9. lipnja.

Današnji, drugi dan manifestacije je u čast šibenskih svetaca, sv. Nikole Tavelića, službenice Božje Klare Žižić i sluge Božjeg Ante Antića, u subotu će program biti posvećen b. Graciji iz Mula, a u nedjelju hrvatskim kapucinskim svecima, sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću i sluzi Božjem Anti Tomičiću.